Foto: Bildbyrån

Rekordmånga sporter anmälda till SM-veckan

Uppdaterad
Publicerad

Intresset för sommarens SM-vecka i Borås är rekordstort. Hela 55 sporter har anmält sig. ”Det är rekord. Kul att intresset för SM-veckan hela tiden växer”, säger Annika Nykvist, RF:s projektledare för SM-veckan.

Borås arrangerade SM-veckan 2014. Då deltog 41 sporter, vilket var rekord fram till i somras, då 47 sporter samlades i Norrköping.

Och nu har alltså 55 sporter anmält sig till 2017 års SM-vecka i Borås, som avgörs 30 juni till 7 juli.

– Det är mycket arbete kvar och många delar som ska stämma. Nu arbetar vi vidare tillsammans med de 55 idrotter som anmält sitt intresse. Det pågår ett grundligt arbete för att försöka skapa de förutsättningar som krävs och hitta arenor av SM-klass för alla sporter, säger Maria Krafft Helgesson, Borås Stads projektledare.

Tävla inne i stan

– 55 sporter är en enorm utmaning. Nyckeln är att få till en bra och effektiv logistik, vilket kräver att sporterna är flexibla och beredda att tänka nytt. Vi vill att idrotterna i så stor utsträckning som möjligt ska flytta ut till publiken och tävla på arenor mitt inne i stan. Hittar vi rätt blir det en succé, säger SVT:s projektledare Ulf Nilsson.

I kväll träffas föreningar och förbund från de 55 sporterna, tillsammans med representanter för den lokala organisationen i Borås, Riksidrottsförbundet och SVT, för en gemensam första informationsträff.

”Jättekul”

– Det är jättekul med så stort intresse, även om det inte är något självändamål i sig att ha så många idrotter som möjligt. Vi vill skapa kvalitativa förutsättningar för bästa tänkbara tävlingar och en fantastisk upplevelse för såväl deltagare som åskådare, det är vårt fokus. Hur många idrotter det blir i slutändan återstår att se när vi vet om vi kan skapa de arenor som krävs för bra och kvalitativa tävlingar, inom rimliga ekonomiska och resursmässiga gränser för alla parter, säger Krafft Helgesson.

– Någon eller några sporter kan komma att falla bort under den här processen. Idrotterna måste inspektera och godkänna arenorna, påpekar Annika Nykvist.

Idrotter som har anmält intresse

1. 3x3 Streetbasket

2. Allround (Frisbee)

3. Backe Sprint (MC)

4. Backe Sprint rallycross

5. Backe Sprint crosskart

6. Bangolf

7. Beachvattenpolo

8. Bilorientering sprint

9. Biljard

10. Boxning (dam/herr)

11. Bowling (dam/herr)

12. Brottning (herr)

13. Boule

14. Casting

15. Cykel (landsväg)

16. Cricket (T20)

17. Discgolf (Frisbee)

18. Dragkamp

19. Flaggfotboll

20. Formel 2

21. Friidrott (lag-SM)

22. Friidrott (100 km)

23. Gång     

24. Handigolf                  

25. HEMA  (kampsport) 

26. Jetski  

27. Kanotpolo                 

28. Klassisk styrkelyft och bänkpress

29. Kvinnlig artistisk gymnastik         

30. Motocross Sprint

31. Olympic Skeet

32. Orienteringsskytte

33. Radiostyrd bilsport

34. Rallysprint

35. Rodd

36. Rollerderby

37. Rugby (sjumanna)

38. Rullskidor

39. Rullstolstennis

40. Skateboard (slalom)

41. Simhopp

42. Simning

43. Sportdykning

44. Superenduro

45. Tennis

46. Thundercat               

47. Trampolin                 

48. Triathlon (sprint och stafett)       

49. Trissjolle                    

50. Truppgymnastik      

51. Tyngdlyftning

52. Utlimate (Frisbee)

53. Vattenskidor (slalom, trick och hopp)

54. Wakeboard (wakeskate)

55. Öppet vatten

SM-veckan

SM-veckan arrangeras av Riksidrottsförbundet (RF) i samarbete med berörda specialidrottsförbund (SF) och värdstaden. Sveriges Television (SVT) är sändande bolag.

Syftet med SM-veckan är att under en veckas tid genomföra svenska mästerskap i olika idrotter i en och samma stad. SM-veckan genomförs vanligtvis varje år, vinter respektive sommar, och ska genomföras på olika orter i Sverige.

SM-veckan är öppen för RF:s medlemmar, 71 specialidrottsförbund (SF) vilka representerar upp emot 250 olika idrotter (grenar). Genom SM-veckan vill vi få ett ökat intresset för svenska mästerskapen och samla större och mindre idrotter i ett gemensamt evenemang. Många människor ska kunna ta del av Sveriges bästa idrottsutövare på plats, i media och framför TV:n. SM-veckans ambition är att vara en idrottslig folkfest i värdstaden under en vecka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.