Ebba Andersson, till vänster, under fjolårets SM-vecka. Foto: Bildbyrån

Skövde får SM-veckan vinter 2023

Publicerad

Riksidrottsförbundet och Sveriges Television har beslutat att tilldela Skövde värdskapet för SM-veckan vinter 2023.

Det är första gången som SM-veckan genomförs där.

– Skövde har förutsättningarna för att arrangera den mest kompakta SM-veckan hittills, säger SVT:s projektledare Ulf Nilsson.

SM-veckan genomförs varje år på olika orter i Sverige, vinter respektive sommar och är öppen för RF:s medlemmar, 72 specialidrottsförbund, vilka representerar upp emot 250 olika idrotter.

– Med SM-veckan vill vi ena och samla idrottsrörelsen under ett evenemang och det ska bli väldigt spännande att följa Skövdes arbete. SM-veckan synliggör inte bara idrottsrörelsens mångfald, utan är ett evenemang där städer, besöksnäring, idrott och TV-publik möts och ger så många värden än bara turistekonomiska effekter som till exempel ökat samarbete inom kommunen, med näringslivet och idrottsrörelsen, säger Stefan Bergh, generalsekreterare Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna.

”Bra med multiarenor”

Det är första gången som SM-veckan genomförs i Skövde. Och andra gången SM-veckan vinter arrangeras i södra Sverige.

– Skövde är en idrottsstad med flera klubbar som tävlar på nationell nivå och med flera engagerade föreningar som har erfarenhet av att arrangera större tävlingar. Skövde har också bra multiarenor för idrott, både utomhus och inomhus, som matchar SM-veckans koncept perfekt, säger Per Bergljung, evenemangsansvarig för SM-veckan på Riksidrottsförbundet.

– Skövde har förutsättningarna för att arrangera den mest kompakta SM-veckan hittills. Det är bara lite drygt tre kilometer från centrum upp till Billingens topp, där skidor och andra grenar avgörs och strax nedanför berget ligger Arena Skövde, en modern multiarena där många sporter kan avgöras. Jag är övertygad om att det kommer att bli en mycket bra vintervecka, säger Ulf Nilsson, SVT:s projektledare för SM-veckan.

Längdskidor huvudidrott

Huvudidrott för SM-veckan vinter i Skövde är längdskidor. Övriga idrotter som är intresserade att vara med på SM-veckan ansöker om att delta och utifrån det underlaget beslutar RF, SVT tillsammans med värdstaden vilka idrotter som kommer utgöra programmet för SM-veckan. Deltagande idrotter presenteras cirka ett år innan genomförande.

Exakt datum för SM-veckan i Skövde är inte beslutat ännu.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.