Sarah Sjöström under SM-veckan 2019. Foto: Bildbyrån

SM-veckan sommar till Norrköping och Karlstad

Publicerad

Riksidrottsförbundet och SVT har beslutat att erbjuda Norrköping och Karlstad värdskapet för SM-veckan sommar 2025 respektive 2026. Det blir andra gången Norrköping arrangerar en SM-vecka och första gången för Karlstad.

Fem städer ansökte om att bli värdstad för SM-veckan. Förutom Norrköping och Karlstad ansökte även Lidköping/Skövde, Uppsala och Växjö.

SM-veckans styrgrupp har fattat beslut om att erbjuda Norrköping värdskapet för SM-veckan sommar 2025 och Karlstad SM-veckan sommar 2026.

– Vi kan konstatera att samtliga ansökningar har hållit en mycket hög nivå. Alla städer som ansökt uppfyller kriterierna och skulle kunna anordna en SM-vecka av hög kvalitet. Det har varit en otroligt tuff process att välja ut och enas om två städer. Det var små marginaler i hård konkurrens som fällde avgörandet till Norrköping och Karlstads fördel, säger Stefan Bergh, generalsekreterare Riksidrottsförbundet.

Intresset växer sig starkare

De viktigaste kriterierna för en värdstad är krav på evenemangsområden och förutsättningar att arrangera förstklassiga tävlingar men styrgruppen tar även hänsyn till evenemangsstrategi och hur man jobbar med evenemangets legacy.

– Norrköping, som arrangerade en mycket lyckad SM-vecka 2016, presenterar spännande idéer om hur man ska utveckla konceptet ytterligare. Karlstad har ett centralt evenemangsområde med stor potential och möjligheter att göra SM-veckan väldigt kompakt. Både Norrköping och Karlstad har också en tydlig plan för hur de ska använda SM-veckan för att stärka föreningslivet och utveckla den regionala idrotten, säger Per Bergljung, evenemangsansvarig för SM-veckan på Riksidrottsförbundet.

– Svenska folkets intresse för SM-veckan växer sig starkare för varje år som går och SM-veckan är idag Sveriges tredje populäraste sportevenemang. Vi är därför glada att dessa kommande SM-veckor kommer att avgöras i två städer som kan leverera på högsta nivå för tv-publiken, alla åskådare på plats och framför allt för idrottarna, säger SVT:s sportchef Åsa Edlund Jönsson.

Exakta datum för SM-veckan sommar 2025 och 2026 är inte beslutat ännu.

Idrotter som är intresserade att vara med på SM-veckan ansöker via sitt specialidrottsförbund om att delta och utifrån det underlaget beslutar RF och SVT tillsammans med värdstaden vilka idrotter som kommer utgöra programmet för SM-veckan. Deltagande idrotter presenteras cirka ett år innan genomförande.

SM-veckan genomförs varje år på olika orter i Sverige – vinter respektive sommar – och är öppen för Riksidrottsförbundets medlemmar, 71 specialidrottsförbund, vilka representerar minst 210 olika idrotter. SM-veckan är ett av Sveriges största, årligen återkommande idrottsevenemang.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer