SM-veckan tillbaka i Malmö – där allt började

Uppdaterad
Publicerad

SM-veckan fyller tio år och sommarveckan är tillbaka i Malmö där allt började. 2009 deltog 11 sporter och SVT sände 11 timmar och 50 minuter. Nu deltar 43 sporter och SVT sänder 85 timmar. Och hela 295 SM-guld står på spel.

I dag drar den stora idrottsfesten i Sveriges tredje största stad igång. SVT:s programledare Maria Wallberg är laddad:

– SM-veckans utveckling är enorm, otroligt vilken resa detta evenemang gjort. Så häftigt och extra kul att SM-veckan även inspirerat andra länder att ta efter konceptet med att samla flera idrotters nationella mästerskap.

– SM-veckan är en höjdpunkt på idrottsåret, ett evenemang som verkligen lyfter fram bredden på svensk idrott och just blandningen av de olika sporterna tycker jag är det roligaste.

Tre av årets sporter blir helt nya bekantskaper för tittarna. Drönare, gymnastic aerobics och kanot short track marathon, som namnet till trots är en sprinttävling. SVT Sport kommer att sända direkt från 32 sporter. Övriga elva bevakas på annat sätt.

Sjöström, Ståhl och Bengtsson kommer

Flera världsstjärnor kommer att dyka upp under sändningarna:

  • Världsmästaren Lina Sjöberg gör den på förhand den kanske mest intressanta starten. Hon är överlägset bäst i Sverige bland damerna i trampolinens DMT, och kommer därför att tävla mot killarna. Dam och herrklassen har slagits ihop.
  • Sarah Sjöström och övriga landslagssimmare genrepar inför VM i Sydkorea, som SVT också sänder.
  • Daniel Ståhl, Angelica Bengtsson, Moa Hjelmer, Kalle Berglund är några av stjärnorna som deltar i det för friidrotten så prestigefyllda lag-SM.
  • Svenska rallyeliten måste trampa hårt på gasen för att hänga med Rallycrossvärldsmästaren Johan Kristoffersson i rallysprinten.
  • Rullskidsloppen har bättre startfält än någon gång tidigare. Minst fyra från ”snöskidlandslagets” A-grupp utmanar specialisterna.
  • Finalerna i truppgymnastik kommer att hålla högsta världsklass.
  • I bangolfen ställer fem VM- och EM-medaljörer upp, men det är långt ifrån givet att någon av dem vinner.
  • Även i bowling, casting, dragkamp, frisbee allround, finns många VM- och EM-medaljörer med i startfältet.

I skiktet bakom stjärnorna finns det många talanger som vill utmana. Någon eller några kan få sitt genombrott. Kampen mellan de etablerade och talangerna är SM-veckans kännetecken och den borgar för högklassig idrott.

– Jubileumsveckan har förutsättningar att bli den bästa SM-veckan hittills, både idrotts- och arrangörsmässigt. Malmö tar idrotten till folket i centrum. Huvudtävlingsområdet ligger på Posthusplatsen, utanför centralstationen, säger Ulf Nilsson, som varit SVT:s projektledare för SM-veckan sen 2010.

– Där kommer 18 sporter, på land och nere i kanalen att avgöras Just kombinationen ”city”- och vattensporter i centrum var hemligheten bakom succéveckan i Norrköping 2016. I Malmö är tävlingsområdet tightare.

Posthusplatsen är även platsen för studion, där Maria Wallberg kommer att leda sändningarna. Under torsdagen och fredagen är alla tittare välkomna till ett tält vid sidan av studion. Fika med SVT bjuder på kaffe och bullar.

Publiken på plats kommer även att bjudas på konserter och andra scenframträdanden, bland mycket annat Vem vet mest – SM-veckan special med Johan Wester.

Mycket händer på Posthusplatsen, men det tävlas även på den populära badstranden Ribersborg, gamla före detta flygplatsen Bulltofta och andra ställen i Malmö under SM-veckan.

Som vanligt kommer SVT Sports pris till Sveriges bästa idrottsstad att delas ut under SM-veckans avslutningsdag, tisdagen 2/7.

Guide: Så sänder SVT från SM-veckan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.