Stina Nilsson tog första SM-guldet

Uppdaterad
Publicerad

Stina Nilsson har OS-guld och VM-medaljer men saknade ett SM-guld. Fram tills i dag. Hon vann SM-veckans sprint i klassisk stil efter att ha blivit hårt utmanad av Jonna Sundling och Maria Nordström. – Det känns fantastiskt skönt. OS-formen har jag lagt bakom mig men tänkte gräva fram den om fyra år igen, säger Nilsson till SVT Sport.

Hon drog hårt i finalen som blev hennes snabbaste lopp med segertiden 3.17,94.

– Jag tänkte att om de ska vara med över krönet så ska de ha fått slita, säger Nilsson om grillningen av konkurrenterna.

Nilsson var på hugget från tidig morgon och vann kvalet på 3.22,07 med över tre sekunder till godo på Hanna Falk som dominerade i Faluns världscuptävling i fredags.

Vann alla fyra loppen i dag

I kvarten, där Nilsson åkte i första heatet, manövrerade hon säkert i snöfallet och vann före Ebba Andersson, en indikation på att det mer var en distansbana med tung kupering och lång åktid på Vitberget i Skellefteå.

I semin var Nilsson lika övertygande. Hon vann enkelt före Jonna Sundling, som vann SM-sprinten de två senaste åren, och vid målgången hade solen brutit igenom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer