SVT-reportaget lockade Joakim till civil flygfemkamp

Uppdaterad
Publicerad

Civil flygfemkamp har länge haft problem med att få ihop tillräckligt många deltagare. Ifjol var det fyra som ställde upp och SVT Sport var där och gjorde ett reportage som gav mersmak. Joakim Mårtensson såg inslaget och valde att börja.
”Det såg så kul ut och verkade vara så bra stämning”, säger han.

SVT:s team Jennifer Howgate och Eva Harström följde SM-tävlingen i civil flygfemkamp på SM-veckan ifjol. På två dagar avgjordes de fem olika momenten flygnavigering, 100 meter bröstsim, tre kilometer punktorientering, precisionslandning och tre kilometer terränglöpning.

Med små vindkänsliga propellerplan tävlar man i preicionsflygning i två huvudmoment. Under fredagen ändrades planerna på grund av oväder och deltagarna fick börja med landning. Då ska piloterna med fyra olika förutsättningar landa så nära ett centralt streck som är inritat på landningsbanan.  Den som lyckades bäst var rutinerade Lars-Inge Karlsson.

Millimeterprecision

Under lördagen fortsatte tävlingen med navigering, där deltagarna ska  göra en färdplanering och beräkna kurs och tid. Piloten ska hålla tiden och samtidigt spana efter mål i terrängen som man ska försöka pricka med millimeterprecision. Missar man något mål så blir det minuspoäng. 

Det har funnits en oro kring återväxten i precionsflygning som också ingår i civil flygfemkamp. 

På 80-talet fick man tacka nej till antalet deltagare på SM. Sedan dess har intresset svalnat. Dock börjar man se en vändning igen, och en som nu gjorde debut efter att ha sett SVT:s reportage från ifjol är Joakim Mårtensson.

”Återväxt på gång”

– Jag tror verkligen att återväxten är på gång, säger SM-debutanten.

Den regerande mästaren Lars-Inge Karlsson lyckades försvara sin titel i år då han även var bäst i navigering.

– Kul att vinna, det var tuff konkurrens. Nu hoppas jag att jag kan etablera mig internationellt. Vi är ett gäng svenskar som är på väg uppåt och siktar på en topp tio-placering, säger han.

Se reportaget från förra året och ett nytt reportage om flygfemkamp i spelaren ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.