Tyngdlyftare först att ta guld

Uppdaterad
Publicerad

24-åriga tyngdlyftaren Surya Sundqvist vann guld i både ryck och stöt i 48-kilosklassen när SM-veckan inleddes på måndagen. Därmed blev hon den första att ta hem en av de 291 guldmedaljerna som delas ut under veckan.
– Det känns väldigt bra, säger Surya Sundqvist efter vinsten.

Lag-SM i tennis var den idrott som kickade igång årets SM-vecka – men det var tyngdlyftaren Surya Sundqvist från Karlstad som knep årets första guldmedalj.

Sundqvist, som vunnit flera SM-titlar förut, innehar svenskt rekord i både ryck och stöt i 48-kilosklassen. Nu kan hon lägga ännu fler guldmedaljer till sin samling.

– Det känns väldigt bra för jag visste inte riktigt hur det skulle bli detta år. Det var lite mycket saker som jag inte hade räknat med inför tävlingen. Jag kom hit med inställningen att göra en bra tävling, säger Surya Sundqvist.

Värmländskan sysslade länge med balett men 2015 blev hon upptäckt på gymmet och värvad till Karlstad atletklubb.

– Det var så roligt så jag tänkte att jag kunde börja tävla, sedan var jag fast i det där. Man fick mersmak. Sedan ville jag bara fortsätta och det har rullat på. Vi får se hur långt det kan gå, säger Surya.

Men hon hade inte funderat speciellt mycket på att det var just hon som tog hem veckans första guld.

– Naej, jag tänkte väl inte riktigt på det, jag är bara glad att jag vann, säger guldmedaljören.

Surya Sundqvist vann även stöt på  69 kilo. Och sammanlagt på (65+69) 134, hela 12 kilo före tvåan Anna Hillinge, Stockholm.

Eddie Bengtsson säkrade sitt första SM-guld i ryck i första lyftet genom att klara 107 kg. Alla andra hade lyft färdigt när han gick in i tävlingen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer