Foto: Ola Bränholm/SVT

SM-vinnaren: ”Bredden blev avgörande för Umeå”

Uppdaterad
Publicerad

Det blev Umeå som utsågs till Sveriges bästa idrottstad 2018.

– Det känns häftigt och roligt. Och det förpliktar inför framtiden, sa fritidsnämndens ordförande Ari Leinonen under prisceremonin i Helsingborg.

Under avslutningsdagen av SM-veckan i Helsingborg avslöjades SVT:s omröstning ”Sveriges bästa idrottstad”.

Efter att ha varit tvåa två gånger, senast i fjol, ansåg SVT:s stora jury att Umeå nu avancerat till att vara Sveriges bästa idrottstad. Umeå fick ihop 330 jurypoäng och var knappt före en annan universitetsstad, Uppsala.

På plats att ta emot segerbucklan var förutom Ari Leinonen skidåkaren Linn Sömskar och innebandyspelaren Iza Rydfjäll:

– Jag tror ändå att bredden som finns i Umeå blev avgörande. Samt att det finns bra anläggningar och bra förutsättningar för elitlagen, menade Iza Rydfjäll, SM-vinnare med IKSU i våras.

Faktumet att Umeå har hela tio elitlag i olika lagsporter, men också flera individuella stjärnor var avgörande. Från Ryssland kom bland annat en hälsning från fotbollslandslagets högerback Mikael Lustig som växt upp i Umeå.

Fritidsnämndens orförande Ari Leinonen var glad och stolt, och kände vördsamhet:

– En sådan här dag måste man minnas de idrottsledare som legat bakom det här. Vi måste skänka en tanke till dem som byggt upp detta.

Faktumet att Umeå också fått förtroendet att arrangera SM-veckan (sommar) om fyra år gjorde att (rull-)skidåkaren Linn Sömskar tittade framåt:

– Då måste man ju vara med och försvara Umeås färger, sa dubbla SM-vinnaren i rullskidor.

Tidigare vinnare Sveriges bästa idrottsstad

2017: Jönköping

2016: Göteborg

2015: Malmö

2014: Malmö

2013: Göteborg

2012: Göteborg

2011: Örebro

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.