Westman visade att gammal är äldst – igen

Uppdaterad
Publicerad

Tobias Westman visade att gammal är äldst – i dag igen.

45-åringen följde upp gårdagens sprintguld med att även vinna distansloppet i rullskidor.

– De är ju väldigt duktiga. Jag fick slita, jag fick åka så snålt och smart som det bara gick och sen blev det en tuff spurt, säger Westman till SVT Sport.

Det var en stor klunga hela vägen in på upploppet och den starka vinden gjorde det svårt för åkarna att bryta sig loss. Det fanns med andra ord en gäng guldkandidater men som så många gånger förr var Westman bäst.

– Den största segern är inte att slå någon annan utan att besegra sig själv, det är det svåraste, säger han.

”Kunde bara glida med”

45-åringen hade en tydlig strategi när Robin Norum, tvåa i fjol, satte upp afrten.

– Det var beskedliga farthöjningar och jag försökte hänga på Robin när han satte upp farten. Jag hoppades att någon skulle få upp farten lite för det är inget jag vill göra, jag är för dålig för det, säger han och fortsätter:

– Sen släppte jag Robin medvetet för att han skulle bränna sig och så jagar någon annan ikapp och då blir han trött och så kan jag bara glida med.

I går vann han sprinten och i dag vann han alltså distansloppet – men det var en ödmjuk SM-vinnare efter guld nummer två.

– De andra är ju 20 år yngre så de kommer ikapp mig någon gång.

På damsidan vann Linn Sömskar SM-guldet före Moa Hansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.