Brandon Rozzell i Luleå som tog sig till SM-final Foto: Bildbyrån

Jättedrama när Luleå säkrade andra raka finalplatsen

Uppdaterad
Publicerad

För andra året i rad är Luleås basketherrar klara för SM-final. Åtta raka poäng matchens sista minut blev avgörande för gästerna som besegrade Södertälje med 91-84.

– Det var inte lätt men hela laget kämpade och gjorde ett jättebra jobb, säger Brandon Rozzell till SVT Sport.

Med 1.18 kvar av den sista perioden attackerade Martin Pahlmblad korgen och la i en tvåa. Den landslagsmeriterade guarden blev samtidigt foulad, sänkte bonuskastet men poängen blev Södertäljes sista i matchen. När det som mest gällde klev i stället Luleå fram med ett kompakt försvar och när gästerna erövrade bollen blev Södertäljespelarna tvungna att foula får att få stopp på klockan.

Brandon Rozzell och Yannick Anzuluni visade inga tecken på nervositet, sänkte fyra straffkast vardera och sköt därmed Luleå till klubbens andra raka SM-final på herrsidan. Där väntar Norrköping som slog ut Borås i semifinal i kväll.

”Otroligt vass semifinalserie”

– Det blir ytterligare en tuff, tuff fajt, säger Brandon Rozzel till SVT Sport.

–Hela laget kämpade och gjorde ett jättebra jobb. Vi ville spela snabbt och kontrollera tempot men det var inte lätt i dag.

Södertälje är därmed utslaget efter förlust med 2-4 i matcher mot det regerande mästarlaget.

– Vi har några bra skott i slutet som inte sitter och då rinner det snabbt iväg, det är inte ovanligt. Jag är otroligt stolt över grabbarna med tanke på säsongen och spelare som lämnat, säger coachen Ludwig Degernäs till Sportsground.

Matchfakta

Södertälje-BC Luleå 84-91 (19–30, 26–16, 20–21, 19–24)

Södertälje: Toni Bizaca 24, Martin Pahlmblad 20, Alexander Lindqvist 14, Valter Lindström 9, Auston Barnes 8, Aaron Anderson 4, Mario Blazevic 3, Adam Ramstedt 2.

BC Luleå: Brandon Rozzell 25, Quinton Upshur 16, Denzel Andersson 14, Adam Rönnqvist 11, Yannick Anzuluni 8, Tom Lidén 7, Tim Kearney 6, Anton Saks 4.

Publik: 1 209.

BC Luleå vidare med 4–2 i matcher.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.