VM-arena 2018. HZ Bygg Arena tar över Sveriges Grand Prix från Friends Arena. Foto: Bildbyrån

Hallstavik blir VM-arrangör

Som SVT Sport avslöjade tidigare i dag så blir Hallstavik ny VM-ort i speedway 2018. Det bekräftar nu ägarna av VM-serien, brittiska BSI/IMG. Tävlingen i Hallstavik kommer att köras den 7 juli.

HZ Bygg Arena i Hallstavik tar därmed över Friends Arena i Stockholms plats som arrangör av Sveriges Grand Prix, och gör Målilla sällskap som Sveriges andra VM-värd. Friends Arena fick inte sitt avtal förlängt efter fem år som arrangör.

– Det är fantastiskt, helt sjukt. Det är en stor dag för klubben, säger Rospiggarnas sportchef Mikael Teurnberg till SVT Sport.

Hallstaviks avtal med BSI/IMG är skrivet på ett år.

Förhandlingarna har skett under lång tid, och påbörjades redan i augusti 2016.

– Jag kommer mycket väl ihåg när Torben Olsen (vd för VM-serien) ringde och undrade lite om vi var intresserade av att arrangera VM i framtiden. Senare på hösten kom han till Hallstavik, och vi fortsatte att mejla och diskutera efter det. Vi gjorde klart alltihop redan tidigare under hösten, så det har varit en tuff nöt att hålla allt hemligt, säger Mikael Teurnberg till SVT Sport.

För Hallstavik med knappt 4 000 invånare är det en fjäder i hatten att arrangera en VM-tävling. Och inte minst för Mikael Teurnberg själv, som sedan han tog över Rospiggarna 2010 tagit klubben från botten till toppen.

– Det är en stor grej att få arrangera VM, och det betyder massor för alla funktionärer i klubben. Jätteroligt, säger Mikael Teurnberg.

VM-kalendern 2018

Visa

12 maj: Warszawa (Polen)

26 maj: Prag (Tjeckien)

30 juni: Horsens (Danmark)

7 juli: Hallstavik (Sverige)

21 juli: Cardiff (Storbritannien)

11 aug: Målilla (Sverige)

25 aug: Gorzow (Polen)

8 sep: Krsko (Slovenien)

22 sep: Teterow (Tyskland)

6 oktober: Torun (Polen)

oktober: Melbourne (Australien)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer