Dackarna är svenska mästare. Foto: Bildbyrån

Dackarna är svenska mästare

Uppdaterad
Publicerad

Dackarna hade ett försprång på hela 16 poäng efter första SM-finalen mot Smederna. Upplagt för en intensiv jakt ikväll av Smederna. Men det blev aldrig så. Dackarna körde stabilt och redan efter 11 heat stod det klart. Första guldet till Målilla sedan 2007, det sjätte genom tiderna.

– Mycket glädje och lättnad att vi höll för trycket. En tung vikt släpper från axlarna, så det är väldigt skönt, säger Jacob Thorsell, en av kvällens guldhjältar till SVT Sport.

Det har gått 14 år sedan Dackarna senast kunde fira guld. 2018 och 2019 var de i final mot just Smederna men åkte på två raka nesliga förluster.

Dackarnas SM-guld

– De (fansen) har ju väntat på det här hur länge som helst och när vi blev tvåa 2019 så var det riktigt tufft när vi föll mot just Eskilstuna. Nu äntligen vann vi så det känns riktigt gött, säger Thorsell till SVT Sport.

– Jag rankar detta bland det högsta i min egen karriär, det här är jag riktigt stolt över, säger Thorsell.

Trots övertaget från första finalen var man i Dackarna inte säkra på att kunna bärga guldet i Eskilstuna.

– Vi visste att, kunde vi ta 16 poäng på dem skulle de kunna göra det på oss. Men vi höll det jämnt och toig sedan några femettor.  Vi är överlyckliga att äntligen ta ett guld. Det är fantastiskt, säger Jason Doyle till SVT Sport.

Tog guldgrepp i femte heatet

Smederna behövde en mirakulös vändning på hemmaplan ikväll. Men matchen började jämnt och man åt sig inte närmare Dackarana. Istället, i det femte heatet, så körde Rasmus Jensen och Jacob Thorsell till sig en femetta för Dackarna och därmed såg det riktigt mörkt ut för Smederna, som istället för att komma närmare gled längre och längre från guldet. När sedan Dackarnas Maciej Janowski och Tai Woffinden tog en ny femetta i det sjunde heatet var försprånget ner till Smederna hela 24 poäng.

Guldet kunde börja firas efter det 11 heatet när Jason Doyle körde hem sin tredje heatseger för kvällen.

Lagledaren i Dackarna,  Mikael Teurnberg, tog över klubben för ett år sedan med guld i sikte.

– En härlig lycklig känsla att få göra det här med de här killarna. Jag har varit lagledare i tio år och aldrig haft ett sådant här lag.  Helt prestigelöst, det spelar ingen roll om man har världsmästartitlar eller inte, säger Teurnberg till SVT.

Tre förare låg särskilt bakom Dackarnas guldsäkrande idag, Jason Doyle, Tai Woffinden och Jacob Thorsell.  De imponerade i den andra finalen med tre heatsegrar för Doyle och två heatsegrar för Thorsell och Woffinden.

– Vi jobbade riktigt hårt det här året och vi har haft roligt, säger Doyle, som körde hem tre heatsegrar ikväll.

– Jag är jättenöjd över min säsong, både i elitserien och i andra ligor...och så nu ett guld, säger en riktigt nöjd Thorsell efter finalen.

Kvällens match slutade 43-41 till Dackarna och vann totalt med 18 poängs marginal över två finaler.

SM-guld i speedway

Tio senaste årens mästare:

2011 Piraterna

2012 Vetlanda

2013 Piraterna

2014 Vetlanda

2015 Vetlanda

2016 Rospiggarna

2017 Smederna

2018 Smederna

2019 Smederna

2020 Masarna

Dackarnas sex SM-guld:

1957, 1958, 1959, 1962, 2007 och 2021

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dackarnas SM-guld

Mer i ämnet