Finalrepris väntar – Smederna jagar tredje raka SM-guldet

Uppdaterad
Publicerad

Smederna är klara för ytterligare en final efter att något överraskande besegrat Vetlanda i semifinalen med sammanlagt tre poäng.

Smederna jagar tredje raka SM-guldet och nu väntar en finalrepris från i fjol, eftersom Dackarna tog en övertygande seger efter ett sent ryck på hemmaplan mot Västervik.

– Det var ett bra test på nerverna, men i slutändan vann vi ganska övertygande, säger Peter Karlsson, lagledare i Dackarna till SVT Sport.

Efter att ha avslutat grundserien med ett mindre smickrande  facit har Piotr Pawlicki kört upp sig. Med sina 14 poäng ikväll ledde han sitt Dackarna till final där han och Maciej Janowski körde hem en femetta för Målillaklubben i det näst sista heatet och avgjorde semifinalen.

Dackarna hade med sig två poängs försprång från första mötet och ikväll slutade matchen 49-41 och totalt skiljde det 10 poäng.

– Det hade varit en dröm att få ta både individuellt guld och lagguld. Men det är en lång väg dit och vi står för en tuff final, säger Dackarnas Jacob Thorsell.

Smederna jagar tredje raka

I final väntar den trefaldiga regerande mästaren, Smederna, en repris från fjolårets final där Smederna tog hem det.

I semifinalen mot Vetlanda var det den sistnämnde som var favorit. Med ett tvåpoängsunderläge räknade många med att de skulle vinna på hemmaplan ikväll, framför allt med tanke på att de är obesegreade hemma i Vetlanda i år.

För två år sedan åkte Smederna till Vetlanda och vände ett åttapoängsunderläge i SM-finalen. I kväll behövde de bara bevaka en tvåpoängsledning och lyckades till och med vinna med 45-44, tre poäng i totalen. Gleb Chugunov körde in 13 poäng under kvällen.

2017 tog Eskilstunaklubben sitt första SM-guld på 40 år, nu jagar de sitt tredje raka. Finalreprisen mellan Smederna och Dackarna körs den 24-25 september.

– När vi kommer in i sluttampen på finalserien då är det vilja som kommer att fälla avgörandet och vi ska vilja mer i år, säker Karlsson. k

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.