Masarna med svenske VM-föraren Antonio Lindbäck i spetsen har det tufft inför kvällens svenska ligapremiär. Foto: TT

Förarkris i Masarna inför premiären

Uppdaterad
Publicerad

18.30 på måndagskvällen fick Masarna veta att det ryska förbundet stoppar alla sina förare i Sverige.

Det innebär att Masarna tappar sin ryske förare Vadim Tarasenko till kvällens ligapremiär mot Lejonen.

– Vi sitter i en rävsax, säger Masarnas lagledare Stefan Bäckström till SVT Sport.

ARKIV: Inför premiären i elitserien (4 augusti):

Masarna har problem inför kvällens ligapremiär mot Lejonen. Det ryska förbundet stoppar samtliga sina förare från att köra i Sverige på grund av coronapandemin.

Och som om inte det vore nog för Avestaklubben, så är tyske VM-föraren Martin Smolinski skadad, liksom fransmannen David Bellego.

”Gör allt vi kan”

Masarna har de senaste veckorna jobbat hårt för att fylla på sin trupp.

– Vi har varit i kontakt med 8-9 förare bara sedan igår. Men vi kan inte signa upp förare som vi inte har råd med. Vi gör allt vi kan, men just nu ser jag inte ljuset i tunneln, säger Stefan Bäckström.

Kritisk mot Lejonen

I kvällens match plockar man istället in oprövade Alexander Liljekvist i laget och använder regeln om riders replacement för Martin Smolinski, för att ha sex förare i laguppställningen. I Masarna får nu svenske VM-föraren Antonio Lindbäck dra ett tungt lass i kvällens match.

Bäckström riktar också hård kritik mot kvällens motståndare, Lejonen.

– Lejonen har bundit upp flera förare i sin trupp, som kanske inte ens får köra. Men vi kan inte värva dem eller använda dem som gästförare, eftersom de har avtal med Lejonen. De stal också Rohan Tungate från oss nyligen, även att vi hade kommit överens inom ESS (ligaorganisationen Elitspeedway Sverige) att vi inte skulle värva på det sättet, säger Stefan Bäckström.

”Kom inte överens”

Lejonens lagledare och sportchef Anders Fröjd tog lätt på den kritiken vid förra tisdagens digitala upptakt.

– Tungate kom inte överens med Masarna, sa Fröjd då.

Drastiska åtgärder kan krävas

Masarna kör hemmapremiär på torsdag mot Indianerna, och hoppas kunna fylla på sin trupp till dess. Om inte klubben får in några nya förare inom den närmaste tiden kan det bli drastiska åtgärder.

– Vi kommer köra på och hoppas att det löser sig, men får vi inte in några nya förare så får vi överväga om vi ska dra oss ur serien, säger Stefan Bäckström.

Kvällens premiäromgång

Lejonen – Masarna

Vetlanda – Dackarna

Indianerna – Rospiggarna

Piraterna – Västervik

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.