Linus Sundström. Foto: Bildbyrån/TT

Första orden efter svåra skadan: ”Helt svart”

Publicerad

I slutet av september kraschade den svenska speedwayföraren Linus Sundström i Polen. De första dagarna var läget livshotande men nu har Sundström flugits hem med ambulanstransport till Sverige.
– Jag kommer ihåg att de lastade in mig i ambulansen, men sen är det helt svart, säger han till SVT Sport.

Linus Sundström, som i år kört för Piraterna i Sverige, har fått komma hem till Avesta efter olyckan i Polen. Från kraschen, där han bröt överarmen, lårbenet och drog på sig en hjärnskakning som visade sig bli väldigt allvarlig, minns han vissa fragment.

– Jag minns att jag körde ihop med den andra föraren och att jag hann tänka att ”det här kommer inte gå bra”. Jag har inte kollat på kraschen, det är inget jag är intresserad av men det var en jävla smäll, säger han till SVT Sport.

– Sen kommer jag ihåg att de lastade in mig i ambulansen, men sen är det helt svart.

Under en sex timmar lång transport till ett annat sjukhus i Polen blev läget kritiskt.

– Hjärnskakningen började märkas och hjärnan började svälla. Och så såg de något på levern. I ett till ett och ett halvt dygn var det som mest kritiskt, säger han.

För dålig för att sövas

Linus Sundström berättar att han i efterhand inte velat ta reda på hur allvarligt läget var.

– Jag vet bara att det inte var bra, sen hur nära jag var att falla av pinn vet jag inte. Men jag fick massa nytt blod sen och jag var för dålig för att sövas ner så operationen dröjde en vecka.

Operationen blev av i förra veckan och nu sitter plattor och skruvar i överarmen och i lårbenet. Efter två veckor som sängliggande har han nu en rullstol och ett gåbord till hjälp för att kunna röra sig. På Faluns lasarett har Linus Sundström fått positiva besked.

– De sa att operationen var riktigt bra gjord. Jag kommer bli helt återställd säger de.

Nu väntar månader av rehabilitering – men Linus Sundström är säker på att han kommer att komma tillbaka till banan igen.

– Det är en lång jävla väg kvar, men när elitserien startar i maj, då kommer ni att se Linus Sundström på startlinjen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer