Fredrik Lindgren firade SM-guldet med Smederna för två veckor sedan – nu rasar han mot klubbens hantering av förarlönerna under säsongen. Foto: TT Nyhetsbyrån/Bildbyrån

Lindgren rasar mot Smederna: ”Försenade löner hela säsongen”

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges bästa speedwayförare Fredrik Lindgren ledde för två veckor sedan Smederna till Eskilstunaklubbens tredje raka SM-guld. Redan i juli meddelade hans team att han lämnar efter säsongen på grund av ”incidenter där vi inte är överens med styrelsen.” Nu riktar han skarp kritik mot sin tidigare klubb.

”I avtalet mellan mig och Smederna så har inte mina betalningar skötts som de ska. Det har varit förseningar nästintill hela säsongen och för någon vecka sedan fick alla vi förare ett mejl om att det kommer dröja ytterligare med betalningarna till alla. Detta är en situation jag inte har förståelse för alls med tanke på vad de själva suttit och sagt ifrån klubbens sida om att deras ekonomi är så god i år”, skriver han till SVT Sport.

Han anklagar också Smedernas ordförande Tobias Spångberg för att ljuga i media om att betalningarna har skötts som de ska fram tills nu i slutet av säsongen.

– Det är en stor överraskning för mig att han tycker sådär. Vad jag vet är det inget mer som har släpat mer än att en faktura kan ha blivit betald den 27:e i stället för den 26:e. Vad jag har hört nu så har vi betalat så vi ligger i fas just nu. Vi har också flaggat för att det kan bli några fakturor som kommer släpa någon dag nu i slutet av säsongen, säger Spångberg till SVT Sport.

”Har fått en del påhopp”

Lindgren körde säsongen ut för Smederna och var en starkt bidragande orsak till guldet. Han säger också att han har fått mycket kritik för sitt beslut att lämna klubben.

”För att vara ärlig (har jag fått) en del påhopp också, men jag har försökt hålla en professionell inställning till allt och främst mot klubben fastän besvikelsen har varit enorm kring allt som hänt.”

Ordförande Spångberg vittnar om att det här inte är första gången de har olika åsikter.

Hur var relationen mellan klubben och Lindgren?

– Det är klart att vi har haft olika åsikter under året, men så är det väl på alla arbetsplatser. Jag respekterade hans åsikter om det som han anser är fel. Det jag tycker är tråkigt är sättet han gick ut med det och tyckte att styrelsen gjorde att han inte kunde vara kvar. Och att han gick ut med det mitt under säsongen. Jag respekterar att man har meningsskiljaktigheter, men jag tycker att sättet han gjorde det på inte var snyggt.

Vilka var era meningsskiljaktigheter?

– Det vill inte jag gå in på för vissa saker är stora för Fredrik och väldigt små för mig. Därför blir det inte bra för mig att ta upp dem.

Vill inte ha mer med klubbledningen att göra

Lindgren talar inte varmt om styrelsen i Smederna där Spångberg är ordförande.

”Det är som det är nu och det enda jag väntar på är mina betalningar och sedan behöver jag inte ha med denna ledning att göra mer. Om det en dag sker stora förändringar så kan jag mycket väl vara intresserad av att återvända.”

Stjärnföraren, som kom fyra i VM-serien, påpekar också att man borde ha gått på plus från sina hemmamatcher. Där menar Spångberg att man gick lite på minus under slutspelet och att man lätt förstår publikintäkterna fel.

– Vi har budgeterat för strax över 1000 betalande personer i kassan, men om vi har 3000 personer på arenan kan det vara så att 500 kommer in för att de har någon typ av sponsring och sedan kommer barn och ungdomar in gratis.

Hur ser ekonomin ut överlag?

– Vi ser ut att göra ett nollresultat eller ett litet minus i år. Men två år tidigare har vi gjort plusresultat så jag skulle säga att ekonomin är under kontroll, säger Spångberg.

Har ni problem med ekonomin inför säsongen 2020?

– Absolut inte.

Eskilstuna-Kuriren har tidigare rapporterat om försenade löner hos Smederna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer