Fredrik Lindgren har kul på hojen igen efter sjukdomen. Foto: Jarek Pabijan

Frisk Lindgren redo för VM-premiären: ”Var helt slut”

Uppdaterad
Publicerad

Speedwaystjärnan Fredrik Lindgren kommer med glädjande besked inför lördagens VM-premiär i Kroatien. Efter en tung period med långtidscovid och depression är 36-åringen redo.

– Jag känner mig mentalt förberedd. Nu är det upp till mig att prestera, säger Lindgren till SVT Sport.

Sveriges enda hopp i VM-serien har fått alla bitar på plats lagom till premiären i kroatiska Donji Kraljevec. Fredrik pratar om ny energi på hojen, om en ny mekaniker med spännande idéer och det viktigaste av allt: han mår bra.

– Lungorna är friska och blodvärdena är normala. Nu kan jag ha skoj på cykeln igen, säger han.

Nerikes Allehanda var först att berätta om stjärnförarens jobbiga fjolårssäsong som avslutades i förtid på grund av en depression. Familjen och teamet satte stopp för tävlande i lag-VM när Fredrik varken mådde bra fysiskt eller psykiskt efter två allvarliga covidsjukdomar.

– Jag var helt slut mellan matcherna och kunde ligga i sängen i tre dagar efter en match, sade Fredrik då.

Måste förbättra starterna

Lindgren är tveklöst en av de jämnaste toppförarna i VM de senaste åren – med bronsmedaljerna från 2018 och 2020 som toppnoteringar. Men att prata medaljer och VM-titlar i år är inte aktuellt i nuläget.

– Jag tänker inte resultat. För mig är det viktigare att jag höjer min lägstanivå under tävlingarna. Starterna måste jag förbättra för att det ska bli riktigt bra i slutänden.

– Det gäller att alltid vara i nuet under en VM-tävling. Det blir hela tiden situationer och moment du ska klara av att hantera. En berg-ochdalbana där du måste vara mentalt förberedd.

”Gillar när det är mer variation på banorna”

Efter två säsonger med majoriteten av tävlingarna på polsk mark blir det betydligt fler länder i årets VM-serie.

– Jag gillar när det är mer variation på banorna. Nu blir det lite tuffare för polackerna, konstaterar Fredrik.

En viktig pusselbit för Lindgren är den svenska elitserien där han kom tillbaka till Sverige under fjolårssäsongen och körde för Västervik. Nu blir det en fortsättning för smålänningarna.

– Elitserien var faktiskt en av ljusglimtarna under året. Bara att höra svenska röster i bilradion var härligt. Jag tror vi kan bli riktigt bra, säger han.

MER SPEEDWAY: Lindgren kraschade illa

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.