Tomasz Gollob har vaknat efter den allvarliga krashen. Foto: Bildbyrån

Gollob har vaknat – utan känsel

Speedway-ikonen Tomasz Gollob, som efter en krasch opererades för svåra skador på ryggraden och lungorna, har vaknat. Tillståndet är dock fortfarande allvarligt och den sjufaldige världsmästaren har ingen känsel i benen.

Det var på en reigonal motorcrosstävling för drygt en vecka sedan som en av de största speedwayförarna genom tiderna, Tomasz Gollob, kraschade.

Den 46-årige polacken fördes omedelbart till sjukhus där han opererades av specialisten Marek Harat.

Lyckad väckning

Det konstaterades tidigt att Gollobs ryggrad var mycket illa däran och att det fanns en överhängande risk för att den förre världsmästaren skulle bli förlamad från bröstkorgen och neråt.

Efter operationen väcktes Gollob framgångsrikt och han andas nu för egen del och pratar utan problem med sina anhöriga.

En stor smolk i glädjen kring Gollobs uppvaknande är dock att han inte känner sina ben.

Kan bli förlamad

– Han har fått mycket allvarliga skador på ryggraden, även om den inte knäcktes. Risken att han blir förlamad från bröstkorgen och neråt är fortsatt mycket stor. Men vi avgör inte hans öde ännu, utan de närmaste dagarna och veckorna kommer vara avgörande, säger doktor Marek Harat till TVP3 Bydgoszcz.

Gollobs bror Jacek är tagen av situationen, men samtidigt tacksam över att hans bror alltjämt andas.

Håller hoppet uppe

– Det viktigaste är att Tomek (Tomasz Gollob) överhuvudtaget överlevde, vi var oroliga för att han inte skulle komma tillbaka till oss då hans skador var så allvarliga, säger Jacek Gollob till TVN24 och tillägger:

– Som hans bror vägrar jag tro på att han aldrig kommer att kunna gå igen. Jag tror i stället att han efter en lyckad rehabilitering kommer återgå till ett normalt liv.

Pappan Wyladyslaw var i sin tur fåordig framför mikrofonen och konstaterade:

”En katastrof”

– Det som har hänt är inte en olycka, det är en katastrof, säger Wladyslaw Gollob till TVN24.

I början av den här veckan kommer Gollob att flyttas till neurokirurgiavdelningen på sjukhuset i Bydgoszcz där han kommer undersökas vidare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer