Inken Pöker har presenterats av Vetlanda Speedway. Foto: Vetlanda Speedway/Bildbyrån

Hon kan bli första tjejen i elitserien

Uppdaterad
Publicerad

Inken Pöker kan bli första kvinnliga föraren i elitserien.

15-åringen presenterades av Vetlanda Speedway i dag.

– Vi tycker att det är jätteviktigt att lyfta fram tjejerna, säger lagledaren Rikard Kling till SVT Sport.

Lagbyggena pågår för fullt inför nästa säsong av elitserien i speedway och en av Vetlandas nya förare sticker ut. Klubben har skrivit in snart 15-åriga Inken Pöker i truppen. Enligt klubben blir hon första kvinnliga föraren i elitserien.

– Vi tycker att det är jätteviktigt att lyfta fram tjejerna som håller på med speedway. Alla som utövar denna sport och lägger ner så fruktansvärt mycket tid och energi på detta ska ha möjlighet att vara med och representeras i högsta ligan, säger Kling.

Inken Pöker, som började med speedway 2013, kommer framför allt köra i division 1 nästa säsong men kommer enligt Rikard Kling ha chansen att ta sig vidare om hon gör bra resultat där.

– Det känns jätteroligt att ta steget uppåt, jag är jättetaggad. Tyvärr är det inte många tjejer inom sporten, men vi som finns brinner verkligen för det, säger hon själv i ett uttalande på klubbens sociala medier.

KLIPP: Efter 14 års väntan – Dackarna vann SM-guld (6 oktober)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.