Masarna körde över Lejonen – klart för final mot Indianerna

Uppdaterad
Publicerad

Masarna hade tio poängs underläge inför SM-semireturen mot Lejonen. 

Men på hemmabanan i Avesta körde dalkarlarna över smålandslaget med hela 59-31 och är klart för SM-final, där Indianerna väntar. 

– Det här är så stort. Jag tror ingen annan fattar det, säger Masarnas lagledare Stefan Bäckström till SVT Sport. 

Masarnas säsong började med att de knappt hade lag att ställa upp med i premiären. Två månader senare är laget klart för final. Klubbens första SM-final sedan 2004, det vill säga på Tony Rickardssons tid. 

Där väntar Indianerna som enkelt avfärdade Västervik på hemmaplan, också med 59-31 och kör sin första final sedan 2015. 

Klar seger

Masarna var i brygga med tio poäng inför torsdagens retur mot Lejonen. Men Masarna fick en kanonstart på matchen och efter sex heat var laget ikapp. Till slut blev det klara siffror, och totalt 99-81 över två matcher till Avestalagets fördel. 

Lagledaren Stefan Bäckström hade svårt att hålla känslorna tillbaka efter matchen. 

– Jag är tårögd och otroligt stolt över föreningen och grabbarna. Att vi står här efter hur det såg ut när vi skulle starta säsongen, det är som en saga, säger han. 

– Även att vi låg under med tio poäng så kände jag att vi hade alla möjligheter, för vi är väldigt starka på vår hemmabana. Och alla bidrar, vi gjorde en fantastisk match mot Lejonen som är ett riktigt bra lag, säger Bäckström vidare. 

Rysk joker

Inför slutspelet värvade Masarna in danske stjärnan Nicki Pedersen och efter första semifinalen i Gislaved i tisdags toppade Bäckström laget ännu mer när ryske landslagsföraren Vadim Tarasenko plockads in. 

– Jag tog in honom på vinst och förlust. Han har inte kört för oss innan i år på grund av att han inte fick starttillstånd i Sverige i somras. Men nu kunde vi äntligen ha bästa laget. Och vilken förare han är, säger Stefan Bäckström. 

Tarasenko tackade för det förtroendet och tog 12 poäng på fem heat där förare som Antonio Lindbäck, Kim Nilsson och fransmannen David Bellego var andra toppar. Att Nicki Pedersen lämnade matchen med, för hans nivå, blygsamma sju poäng är en styrka i sig.

KLIPP: Se Indianernas storseger över Västervik

Börjar i Kumla

Nu väntar Indianerna i SM-final, där Masarna väljer att börja i Kumla nästa tisdag. 

Då har Masarna chansen att vinna sitt första SM-guld sedan 2000, när laget besegrade Rospiggarna inför över 10 000 åskådare. 

– Man ska ha stor respekt för Indianerna. De har Niels-Kristian Iversen, Max Fricke, Kenneth Bjerre och andra..nästan ett helt landslag. Först ska vi njuta ett par dagar, men det kommer bli två riktigt tuffa matcher. Det är bara synd att vi inte kan ha någon publik på plats, säger Stefan Bäckström. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.