Smederna har vunnit SM-guld tre säsonger i rad. Foto: Bildbyrån

Oklart om Smederna bestraffas för att inte delta

Uppdaterad
Publicerad

Regerande mästaren Smederna tänker inte delta i elitserien i speedway som börjar den 11 augusti om den blir utan publik. I nuläget vet man inte vilka följder det kan få för klubben.

– Det är för tidigt för att idag sitta och säga att de ska bestraffas för det beslutet, säger Svemos grenchef Tony Olsson till SVT Sport.

Igår berättade Esklstunalaget Smedernas ordförande Tobias Spångberg för SVT Sport att de inte kan delta i elitserien utan publik.

– Det är för stor del av våra intäkter och vi kan inte riskera vår ekonomi, sade han.

De meddelade även Svenska Motorcykel- och Snöskoterförbundet (Svemo) om sitt styrelsebeslut. Hittills är Smederna, som har vunnit SM-guld tre år i rad, den enda elitserieklubben som motsätter sig en elitserie utan publik.

– Det är ett beslut som deras klubb har tagit och det får man respektera i de här tiderna. Det är ett annorlunda år och det kan det vara en lång tid framåt, men det kan också bli lättnader och då har de sagt att de gärna är med. Sedan är frågan hur länge resten av organisationen kan vänta, säger Tony Olsson som är grenchef för track racing.

”Man måste förstå att vissa har det svårare”

Vilka följder kan det här få för Smederna?

– Man måste förstå att vissa klubbar har det svårare än andra i de här tiderna. Vi har ingen insyn i deras ekonomi, men man får ju tro på det de säger och hantera det, säger Olsson.

Kan de bestraffas eller till exempel degraderas?

– Det är för tidigt för att idag sitta och säga att de ska bestraffas för det beslutet. Så långt har vi inte kommit. Det har jag inte riktigt klart för mig.

”Viktigt att visa att man existerar”

De övriga åtta klubbarna har kommit fram till att man klarar av att köra elitserien även utan publik.

– Det är viktigt för framtiden att man visar att man finns och fortfarande existerar. Vi vill ju att det ska finnas en serie 2021 och framåt också. Här har ju elitserieklubbarna diskuterat och kommit fram till att en start är möjlig.

Så du tror att elitserien startar den 11 augusti?

– Ja, det tror jag. Om det blir med åtta, sju eller sex lag får vi väl se. Men indikationen är att de blir med de åtta resterande lagen.

KLIPP: Smederna ställer inte upp utan publik: ”Kan inte riskera vår ekonomi”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.