Polske stjärnan Jaroslaw Hampel kan bötfällas av sin svenska klubb Lejonen. Foto: Bildbyrån

Polska stjärnan kan bötfällas av svenska klubben

Uppdaterad
Publicerad

Polske stjärnan Jaroslaw Hampel uteblev från Lejonens kvartsfinal mot Dackarna i tisdags.

Han stoppades sent av sin polska klubb Lublin – men Lejonen ser det som ett avtalsbrott.

– För oss är det tydligt, vi ser det som ett kontraktsbrott, säger Mikael Holmstrand, assisterande lagledare i Lejonen, tillika ordförande i ligaorganisationen ESS till SVT Sport.

Rutinerade polske stjärnan Jaroslaw Hampel med flertalet säsonger i VM-serien och den svenska elitserien för bland annat Kaparna, Vetlanda och nu Lejonen skulle kört Lejonens inledande SM-kvartsfinal mot Dackarna i tisdags.

”Möjlighet att bötfälla”

I måndags kom beskedet från Hampels polska klubb Motor Lublin att de inte tänker släppa Jaroslaw Hampel till Sverige, så länge det polska slutspelet pågår.
– Från klubbens sida så har vi inget kontrakt med Lublin. Utan vi har kontrakt med Jaroslaw Hampel. Han gör ett kontraktsbrott här. Han kommer inte till en match på en priodag, så för oss är det ganska tydligt att det är ett kontraktsbrott, säger Mikael Holmstrand, assisterande lagledare i Lejonen.

Vilka konsekvenser det får mellan Hampel och Lejonen återstår att se.
– Vi ska sätta oss ned och prata med Jarek. Vi vet att han vill köra här, men rent kontraktsmässigt har vi möjlighet att bötfälla honom, säger Mikael Holmstrand.

– Samtidigt förstår man också alla parter här. Lublin kör sin första final i Polen på 20 år, och är rädda om sina förare. Man ska också veta att det är mycket tuffare tag i Polen med helt andra sanktioner och bötesbelopp än vad vi har i Sverige, säger Mikael Holmstrand.

Markerade missnöje

Helt klart är att Hampel inte kör returen mellan Dackarna och Lejonen i Målilla på tisdag.

Lejonen har också vänt sig till det svenska förbundet Svemo, som i sin tur kontaktat det polska förbundet PZM för att markera det svenska missnöjet.
– Det här är såklart inte bra för någon part. Jag har pratat med PZM, som inte kände till att detta hade skett, och de ställde sig frågande till hanterandet från polsk sida. Där är vi just nu, säger Mikael Karlsson, grenchef vid Svemo.

I kvartsfinalserien mellan Lejonen och Dackarna har Dackarna greppet med 48-42 inför tisdagens retur i Målilla.

KLIPP: Favoritsegrar i första speedwaysemin (14 september 2021)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Arkivbild. Rospiggarnas Timo Lahti mot Masarnas Piotr Pawlicki under en match tidigare under säsongen. Foto: Bildbyrån

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer