Dubble världsmästaren Bartosz Zmarzlik kör inte för Vetlanda i tisdagens SM-kvartsfinal. Foto: TT

Polska stjärnorna stoppas igen – ”Vi får inte ta hit dem”

Uppdaterad
Publicerad

Vetlanda måste besegra Rospiggarna på tisdag för att ta sig till semifinal i slutspelet.

Men de får göra det utan sina polska stjärnor med världsmästaren Bartosz Zmarzlik i spetsen.

– Vi får inte ta hit dem. De polska klubbarna släpper inte sina förare, säger Vetlandas lagledare Conny Ivarsson till SVT Sport på söndagskvällen.

Tidigare i veckan meddelade  den polska klubben Motor Lublin att de inte kommer att släppa Jaroslaw Hampel till Sverige för matcher i Lejonen under det polska slutspelet.

Lejonen menade att Hampel gjorde kontraktsbrott och funderade över möjligheten att bötfälla honom.

Nu stoppar Lublin även Vetlandas Dominik Kubera i Vetlandas kvartsfinal mot Rospiggarna på tisdag. Och Gorzow släpper inte iväg duon Bartosz Zmarzlik och Szymon Wozniak.

– Vi har fått den här informationen från Polen en längre tid. Det är den verklighet vi lever i. Polen styr och vill inte riskera att deras förare skadar sig, och Sverige är inte någon toppnation inom speedway längre, säger Conny Ivarsson.

Måste hämta in underläge

Att inte kunna matcha det bästa laget kan stå Vetlanda dyrt i kvartsfinalreturen mot Rospiggarna på tisdag.

Hallstaviklaget har sex poängs försprång (48-42) inför matchen.

– Helt klart har vi hamnat i en knivig situation. Det är ju väldigt frustrerande som lagledare. Man vill ju vinna och köra med det bästa laget man har. För förarna är det inget problem. Jag pratar med dem hela tiden. De vill köra här, men klubbledningen i Polen säger nej och då kommer de inte, säger Conny Ivarsson som nu får matcha samma lag som körde den första kvartsfinalen även i tisdagens returmatch.

KLIPP: Sverige klart för VM-final efter rysarheat (17 september)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.