Smederna är tillbaka i elitserien. Ordföranden Tobias Spångberg (till vänster) och lagledaren Jerker Eriksson jagar nytt SM-guld. Foto: Thomas Lindblom/Bildbyrån

Smederna är tillbaka – utan att riskera ekonomin

Uppdaterad
Publicerad

Smederna är guldlaget som vann – försvann – och kom tillbaka.

När elitserien drar igång under tisdagskvällen är Smederna åter ett lag att räkna med.

– Vi är nog saknade av en del, men en del tycker nog det är skönt att vi har varit borta, säger Smedernas lagledare Jerker Eriksson till SVT Sport.

Hur är det möjligt att en klubb som vunnit tre raka SM-guld plötsligt drar sig ur den högsta serien kort före seriestart?

Det undrade nog hela speedway-Sverige när Smederna lämnade det sena beskedet att de inte kom till start inför fjolårets säsong.

– Ekonomin styrde. Vi ansåg att vi riskerade för mycket om vi hade ställt upp. Därför avvaktade vi så länge det gick, när det inte blev någon publik på matcherna så valde vi att inte delta, säger Smedernas ordförande Tobias Spångberg till SVT Sport.

Försvarar beslutet

Ett beslut han försvarar – även ett år senare.

– Det är klart att det var ett tungt beslut att ta. Det var tråkigt att se de andra köra. Men det känns ändå som att vi tog rätt beslut, säger han.

Smed-ordföranden dementerar att det var på grund av sargad ekonomi som klubben inte körde 2020.

– Det var inte så att ekonomin var dålig. Men eftersom mycket pengar redan hade kommit in från sponsorerna, så ansåg vi att vi hade blåst dem och de hade inte fått någon större valuta för sina pengar om vi hade kört. Då ansåg vi också att det skulle bli svårare att få in pengar nästa år, så att årets säsong hade blivit väldigt tuff ekonomiskt, säger han.

Smederna 2021 riskerar ingen ekonomi.

– Jag tycker att det känns bra. Vi har fått in pengar, och får vi bara ha publik på våra matcher kommer det bli en bra säsong, säger Tobias Spångberg.

”Hatar att förlora”

En bra säsong hoppas också lagledaren, och trefaldige guldmakaren Jerker Eriksson på.

Många anser att det är hans vinnarmentalitet som ligger bakom att Smederna tagit tre raka SM-guld.

– Jag är en vinnarskalle som hatar att förlora. Speedway är en sådan sport, där det krävs så mycket huvud och att man är beredd att offra allt och lite till för att lyckas. Och det finns många duktiga förare, även utanför VM-serien som kan höja sig om man är beredd att riskera lite, säger Jerker Eriksson.

Eriksson har byggt årets Smederna på kontinuitet, där flera av guldförarna 2019 finns kvar. Bland annat Pontus Aspgren, danske lagkaptenen Michael Jepsen Jensen och ryske stjärnan Gleb Chugunov.

– Vi har ett bra lag. Men serien är väldigt jämn. Det är fem-sex lag som jag ser kommer vara med i toppen, säger han inför kvällens bortamatch mot regerande mästarlaget Masarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.