Smedernas Pontus Aspgren kan tvingas välja bort den svenska ligan 2020.

Smedstjärnan kan tvingas avstå svenska ligan

Uppdaterad
Publicerad

När Smederna avstår säsongen 2020, blir klubbens förare blir utan jobb i Sverige. En av dessa är svenske stjärnan Pontus Aspgren – som kanske inte kör i Sverige alls under 2020.

För Pontus Aspgren kommer dagens besked om Smedernas beslut att inte delta i ligan lite överraskande.

– Såvitt jag vet så har de inte tagit 100-procentigt beslut. Utan att definitivt beslut tas i juli beroende på om vi kan ta in publik eller inte. Så det är lite mer än jag vet, och då pratade jag ändå med klubben senast i förrgår. Det enda jag vet är att de inte kör om de inte får ta in någon publik, så det blir lite dubbla meningar. Men är det så, så är det tråkigt för alla inblandade. Det är svårt att säga vad som är rätt och fel i det här läget, men tänker man på den ekonomiska biten kan det vara ett klokt beslut, säger han.

Aspgren är Smedernas bäste svenske förare, och har drabbats hårt ekonomiskt av coronapandemin, och kan drabbas ännu hårdare nu när Smederna inte kör i elitserien 2020.

– Sportsligt och ekonomiskt påverkar det mig otroligt mycket. Min klubb ska inte köra, det här är mitt jobb, och som det ser ut nu har jag inget svenskt jobb den här säsongen. Just nu är jag på väg till Polen och ska köra där istället, säger Pontus Aspgren.

Mycket hänger i luften för Aspgren just nu. Kan han hitta en ny svensk klubbadress till ligastarten, och kan han kombinera eventuell styrning i Sverige med den polska ligan?

– Ska inte Smederna köra, så kanske jag kan bli utlånad till en annan svensk klubb. Jag måste köra, men det handlar också om rätt ekonomiska förutsättningar. Som det ser ut nu kan det vara svårt att kombinera Polen med Sverige. Förhoppningsvis kan det bli ändringar på den biten i augusti så att det blir enklare att ta sig mellan länderna. Mycket är väldigt oklart just nu. Just nu fokuserar jag på Polen, och så får vi se i augusti om jag kan köra i Sverige också. Jag hoppas inte behöva välja bort Sverige. Men i värsta fall kan det bli så, säger Pontus Aspgren, som även kör för Lokomotiv Daugavpils i den polska andraligan. 

Har du förståelse för det beslut som Smederna tagit?

– Jag har hundra procent förståelse för det. Sedan tycker jag det är synd, jag hade hoppats att man kunde lösa det. Men klubben sköter ekonomin, och Smederna har gått i konkurs tidigare och vet hur illa det kan gå. Jag tror det kollar mer på 2021, för risken finns att de blöder för mycket och tappar sponsorer om man kör med ett b-betonat lag. Jag förstår att de tänker så, säger Pontus Aspgren.

Hur mycket har du tappat ekonomiskt på coronapandemin?

– Jag har förlorat tre månaders inkomst, och som speedwayförare jobbar man sex månader om året. Och då ska allt räcka till bussar, mekaniker, resor och mina utgifter. Jag har fått leva på tidigare inkörda pengar och tagit extrajobb som hantverkare. Men jag hoppas att vi kommer igång nu, och kan köra ikapp det som jag har förlorat, säger Pontus Aspgren.

KLIPP: Smederna ställer inte upp utan publik (9/6)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Smederna firar SM-guldet 2019. Foto: Bildbyrån

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer