Ingen publik skulle vara på plats – men här jublar hundratals: ”Det är lite luddigt”

Uppdaterad
Publicerad

Matchen skulle genomföras utan publik, men tv-bilderna visar något helt annat.

Närmare 300 personer var på plats under gårdagens elitseriemöte i speedway mellan Västervik och Vetlanda.

– Konsekvensen skulle kunna bli att det handlar om brott mot ordningslagen där påföljden är bötesstraff eller fängelse i högst ett halvår, säger Andreas Nilsson, handläggare hos Polisen i Region Syd, till SVT Sport.

Regeringen har förbjudit allmänna sammankomster och offentliga tillställning med över 50 personer, vilket även gäller alla idrottsevenemang.

Därför reagerade nog vissa tittare när de såg tisdagens elitseriematch i speedway mellan Västervik och Vetlanda.

Västervik skriver på sin hemsida att ”som ni vet så körs matchen utan publik”, men tv-bilderna visade ett stort antal personer på läktaren.

– Det var våra restauranggäster som var på plats. Vi släpper inte in publik med entré utan det är våra samarbetspartners. Det var cirka 250 personer, säger Seimour Östervall, ordförande i Västervik Speedway, till SVT Sport.

Enbart tillstånd till sponsortält

Enligt Andreas Nilsson, handläggare hos Polisens rättsavdelning i Region Syd, får Västervik enligt sitt tillstånd ta in max 50 besökare.

Spelar det någon roll om man sitter på en restaurang? Är man besökare då?

– Bara man kan se matchen räknas man in som publik, säger Nilsson, som berättar att det finns ett undantag:

– Om restaurangen har daglig verksamhet och serverar lunch och så vidare kan vi inte hindra dem från det, även om de råkar ha utsikt mot arenan.

Men enligt Bo Essén, alkoholhandläggare i Västerviks kommun, har restaurangen inte daglig verksamhet.

– Nej, det har de inte. De har tillstånd att ha sponsortält vid match och servera sina sponsorer.

Ordföranden: ”Det är lite luddigt”

Seimour Östervall bekräftar att restaurangen inte har daglig verksamhet.

Utan det tillståndet får man inte räkna restauranggästerna som gäster utan de räknas som publik?

– Jaha, ja det är ingenting som jag känner till. Det är lite luddigt.

Hur tolkar du att Polisen själv säger att man inte får göra så om man inte har daglig verksamhet?

– Det låter lite konstigt, men det får vi ta den dagen då någon hör av sig om det. Vårt avtal löper sedan flera år tillbaka så det låter mycket märkligt när Miljö och hälsa (Västerviks kommun, reds anm) har varit här och gått igenom allting och vi har corona-anpassat och allting, säger Östervall.

I depån är det strikta säkerhets- och hygienregler samt munskydd, men på läktaren visade tv-bilderna att man tjoade och drack öl. Vad tycker du om den kontrasten?

– Ja, men du har kanske sett hur det ser ut i de polska ligamatcherna? Så är det nog på alla arenor vet du. Jag tror inte att gästerna på andra arenor sitter med munskydd heller.

”Då bryter de mot ordningslagen”

Om det visar sig handla om ett brott mot ordningslagen skulle påföljden kunna bli bötesstraff eller fängelse i högst ett halvår, enligt Andreas Nilsson.

– Man får gå in och titta lite närmare på hur det ser ut i det här fallet, men om det räknas som en offentlig tillställning där restaurangen ingår då bryter de ju mot den förordningen och ordningslagen, säger Nilsson.

KLIPP: Flera hundra på plats i Västervik – klubben riskerar påföljder

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.