Fredrik Lindgren jublar efter segern i Gorzow. Foto: TT

Lindgren vann i Gorzow – toppar VM-tabellen

Uppdaterad
Publicerad

Efter fyra deltävlingar är det blågul ledning i VM-tabellen.

Fredrik Lindgren tog säsongens första seger när han vann finalen i Gorzow – och tog över VM-ledningen från polacken Maciej Janowski.

– Det känns otroligt bra. Jag tycker att det var min bästa tävling rakt igenom så här långt, säger Fredrik Lindgren till SVT Sport.

Fredrik Lindgren har varit jämnheten själv med tre raka finaler innan lördagkvällens tävling i Gorzow.

I sin fjärde raka final tog Lindgren säsongens första seger när han vann före danske Leon Madsen.

Lindgren stod längst ut på bana fyra i finalen. Innanför sig hade han Jason Doyle, Leon Madsen och Emil Sayfutdinov. Doyle tog starten, men Lindgren gjorde en imponerande manöver när han gled förbi innanför den snabbe australiensaren – och den ledningen släppte han inte.

– Jag hade ett sådant fruktansvärt adrenalinpåslag efter målgång och en riktigt go' känsla. Jag har varit i alla tre finalerna och ville visa att jag kan vinna en final i VM också, det var viktigt att visa för mig själv också, säger Fredrik Lindgren.

Minns inte finalheatet

När SVT nådde Lindgren hade han ännu inte sett hur det gick till när han vann finalheatet.

– Det var ett special moment. Jag var så i nuet att jag inte minns någonting, och kan inte säga hur tänkte när jag gjorde den omkörningen, utan jag bara körde. Jag har inte sett heatet i efterhand ännu heller, säger han.

Lindgren har hittat en otrolig jämnhet den här säsongen, och är ende förare i VM-serien att ha kört alla fyra finalheaten. Där ligger också mycket till grund för VM-ledningen.

– Att jag varit så jämn ligger mycket i det mentala skulle jag vilja säga. Jag försöker att inte tänka så mycket på det som varit och inte det som ligger framåt eller mina konkurrenter heller, utan jag tar ett heat i taget. Och det är något som jag gjort bra hittills, säger Fredrik Lindgren.

Vann på mardrömsbanan

Och att han är stark mentalt är segern i just Gorzow ytterligare ett bevis för. Edward Jancarz Stadium har inte varit en av Lindgrens favoritbanor de senaste åren.

– Jag har haft stora problem i Gorzow, och inte vunnit ett heat här på fyra år, varken i VM eller i ligaspeedwayen. Men sådana tankar måste man slå bort och bara göra det bästa av det, där man är just nu. Men är man bra i form och huvudet är på och man har material som är bra, så kan jag vinna på vilken bana det än är, säger Lindgren.

Leder totalt

Det var Lindgrens femte seger i VM-sammanhang i karriären, och hans första sedan segern i Målilla förra säsongen.

Just nu leder han VM-tabellen, sju poäng före regerande världsmästaren Bartosz Zmarzlik, inför de fyra återstående tävlingarna som körs i Prag och Torun.

– Jag försöker att inte tänka för långt framåt. Jag är väldigt nöjd med den position jag är i och de fyra första tävlingarna som jag har gjort. Mitt ultimata mål är att bli världsmästare, men mitt fokus är på nästa tävling i Prag och när jag väl är där så är det fokus på varje heat, säger Lindgren om den fina positionen han har satt sig i.

VM:s andre svensk Antonio Lindbäck fick ihop tre poäng och slutade på 14:e plats till slut.

VM-tabellen just nu

1. Fredrik Lindgren 66 poäng

2. Bartosz Zmarzlik 59 poäng

3. Maciej Janowski 57 poäng

4. Tai Woffinden 53 poäng

5. Leon Madsen 50 poäng

Återstående tävlingar

18-19 september: Prag, Tjeckien.

2-3 oktober: Torun, Polen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.