Artem Laguta visade vägen för Västervik i länsderbyt mot Dackarna. Foto: Bildbyrån

Västerviks ryska stjärna avgjorde länsderbyt mot Dackarna

Uppdaterad
Publicerad

Det tog åtta heat.

Sedan tog Västervik över länsderbyt mot Dackarna.

Anförda av världsstjärnan och matchens fullpoängare Artem Laguta vann hemmalaget med 51-39.

Artem Laguta, färsk VM-vinnare i Prag, är en av världens absolut snabbaste speedwayförare just nu.

Det visade han med eftertryck när Västervik vände länsderbyt mot Dackarna.

Tog maxpoäng

Laguta vann samtliga sina fem heat och tog maximala 15 poäng.

Han snuddade dessutom vid Nicki Pedersens banrekord med sin enorma fart runt Hejla Arena Västervik den här tisdagskvällen.

När dessutom Lagutas ryska landsmän Viktor Kulakov och Vadim Tarasenko växlade upp efter en lite trög start var Västervik strået vassare än rivalerna från Målilla. Matchen avgjordes definitivt i det 14:e heatet när Viktor Kulakov och Fredrik Lindgren styrde hem 5-1 för hemmalaget.

Men det var Dackarna som fick en drömstart i matchen och hade 9-3 efter två heat. Detta efter två heatsegrar av snabbe amerikanen Luke Becker.

Dackarna höll sin ledning i åtta heat. Då kvitterade Västervik till 24-24 genom Viktor Kulakov och Pavel Przedpelski.

Därifrån drog Västervik ifrån. I det 13:e heatet tog 5-1, och då var Dackarna piskade att slå tillbaka med 5-1 i det 14:e.

Men istället avgjorde Fredrik Lindgen och Viktor Kulakov matchen med samma siffror.

Och i matchens sista heat fastställde hemmalaget slutresultatet till 51-39 när Artem Laguta för tredje gången i matchen besegrade Dackarnas VM-ledare Maciej Janowski.

Därmed tog Västervik två viktiga poäng, plus en extra lagpoäng, som delas ut efter den andra matchen mot samma lag. Laget ligger nu tvåa i tabellen efter Smederna.

– Det var tufft. Full credd till Dackarna, som var riktigt bra i den här matchen. Man blev lite orolig när man såg amerikanen flyga runt i början. Jag är mycket nöjd med den här segern, säger Västerviks lagledare Morgan Andersson till Sportkanalen.

Elitserien omgång 9

Västervik-Dackarna 51-39

Smederna-Masarna 56-34

Rospiggarna-Vetlanda 45-45

Lejonen-Indianerna 51-39

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.