ESS-ordföranden Mikael Holmstrand. Foto: BildbyrånVisa alla (2)
Visa alla (2)

Ligaordföranden efter Vetlandas konkurs: ”Klubbarna måste lägga korten på bordet”

Uppdaterad
Publicerad

Ligaorganisationen ESS höll årsmöte innan torsdagens speedwayupptakt.

Överst på agendan – inblick i klubbarnas ekonomi för att inte få fler ”Vetlanda”.

– Klubbarna måste ta större ansvar och lägga korten på bordet. ESS måste få mer insyn och att det måste bli mer öppenhet om ekonomin, säger ESS-ordföranden Mikael Holmstrand till SVT Sport. 

Vetlanda Speedway, med sex SM-guld under 2000-talet gick i konkurs nyligen och drog sig ur elitserien i speedway. Ett hårt slag mot både sporten och ligan.

– Det är jättetråkigt för sporten med Vetlandas konkurs. Vi vill inte vara färre, vi vill bli fler. Men det är tydligt att de levt över sina tillgångar under en längre tid. Och det är nog utmaningen i sporten generellt, att den sportsliga ambitionen inte alltid lirar med den ekonomiska förmågan, säger Mikael Holmstrand.

Vill ha mer öppenhet om ekonomin

Holmstrand och klubbarna i ligan hade möte under torsdagen och ligaordföranden vill se en annan transparens om klubbarnas ekonomi.

Men han ser ingen konkret fara att någon mer klubb också är på väg in i konkurs.

– Vi har pratat med klubbarna, och som det ser ut nu ser det okej ut. Och det finns inget skäl att misstro det. Men vi har också diskuterat att klubbarna måste ta ett större ansvar. Hur mår vi, och hur kan vi hjälpas åt? Det måste bli mer öppenhet och jag tror att ESS måste få mer insyn och vara inne mer i klubbarna och titta, säger Mikael Holmstrand.

– Samtidigt förstår jag klubbarna med. Man måste satsa, annars kommer inte publiken. Men man måste ha en bromssträcka också, och krockkuddar på vägen. Och det har inte alla klubbar haft. Tyvärr har det hänt förr, och nu har det hänt igen, fortsätter han.

”Måste besinna sig”

ESS-basen tror också att många klubbar måste bli mer realistiska i sin satsning.

– Vi måste nog också acceptera att det finns olika nivåer i ligan. Att det finns lag som har väldigt starka resurser, och då får det vara så. Det finns matcher i spanska ligan som Barcelona vinner med 7-0, även om de är i samma serie. Jag menar att man kanske inte kan slåss om guldet, man inte har muskler till det. Där måste nog många klubbledare besinna sig, säger Mikael Holmstrand.

Holmstrand tror den stora ekonomiska utmaningen i år handlar om publiktillströmningen efter pandemin.

– Det väntar en ny säsong med en del okända delar, och den stora utmaningen blir att få tillbaka folket på läktarna. Misslyckas det hos några klubbar, så måste man bromsa på kostnadssidan.

Mikael Holmstrand, ordförande i ligaorganisationen Elitspeedway Sverige. Foto: Thomas Lindblom

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

ESS-ordföranden Mikael Holmstrand. Foto: Bildbyrån
Mikael Holmstrand, ordförande i ligaorganisationen Elitspeedway Sverige. Foto: Thomas Lindblom