”Kan bli bra även utan VM-stjärnor” tror Mikael Teurnberg, marknadsansvarig, ESS. Foto: Bildbyrån

Speedwaykrisen: VM-stjärnor i karantän – hot mot svenska elitserien

Uppdaterad
Publicerad

Den svenska speedwaypubliken riskerar att gå miste om VM-stjärnorna när elitserien – ESS – startar i juni.
Anledning: den polska elitserien – Ekstraliga – har planerat sin premiär till 12 juni och förarna måste hållas i karantän i Polen inför premiären. Och mycket talar för att de blir kvar i Polen när ligan väl dragit igång.
– De flesta toppförarna tar chansen och måste kanske offra andra ligor framför att bryta karantänen, säger Mikael Teurnberg, marknadsansvarig för ESS till SVT.

Den polska ligan är den ledande speedwayligan i världen. Här finns alla VM-stjärnor, ett mäktigt TV-avtal och ett publiksnitt på nästan 12 000 åskådare per match, jämfört med knappt 3 000 åskådare i ESS, eller Bauhausligan som den kallas.

– Vi behöver inte få en sämre liga bara för att VM-stjärnorna riskerar bli borta. Spänningen och dramatiken finns kvar även om ett heat skulle gå lite långsammare, fortsätter Teurnberg.

En liga utan världsstjärnor skulle tveklöst öppna för svenska talanger. På senare år har det varit tufft för unga svenska förare att på allvar ta plats i ligan. Ett problem som länge varit på agendan inom svensk speedway.

I nuläget är premiären för ESS satt till 2 juni. Den finns flera scenarier gällande matchprogrammet beroende på utvecklingen av coronapandemin.Fram till 11 augusti finns det alternativa lösningar om en kalender.

– Läget är besvärligt, just nu ett enda stort frågetecken. Har det inte hänt något positivt fram till september ser det dystert ut, konstaterar Teurnberg

Även de svenska VM-deltävlingarna i Hallstavik (25 juli) och Målilla (15 augusti) hänger löst. Frågan är hur det blir med VM-serien 2020?

– Det ser väl inte så ljust ut. Men vi jobbar på för fullt mot ett race 25 juli, säger Tomas Karlsson, ordförande Dackarna Målilla.

– Rospiggarna har en organisation som är väl förberedd och kommer kunna genomföra en GP-tävling med kort varsel, säger Linda Fogelström, i organisationsledningen för VM-deltävlingen i Hallstavik.

Rykten gör gällande att VM-serien kan avgöras i Polen på ett antal arenor. Förarna finns med största sannolikhet i landet vilket skulle underlätta för en serie i ett och samma land.

SVT har försökt nå rättighetsinnehavaren BSI för en kommentar.

ARKIV: Speedwayen tappar publik: ”Tagit det på stort allvar” (20 april 2020)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Speedwayen tappar publik: ”Tagit det på stort allvar” Foto: SVT Sport

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer