Smederna och Dackarna möttes i final förra året.

Speedwaystarten flyttas fram – och kvartsfinaler slopas

Uppdaterad
Publicerad

Säsongsstarten av elitserien i speedway skjuts fram på grund av coronavirusets spridning.

Nytt startdatum blir 2 juni.

Dessutom stryks kvartsfinalerna för att hinna klart säsongen.

– Vi kommer inte köra utan publik. Klubbarna har inte råd med det helt enkelt. Publikintäkterna är alldeles för stor del av ekonomin i klubbarna och skulle vi starta säsongen utan publik, så har vi inte möjlighet att göra rätt för oss mot våra förare och då har vi nog väldigt stora problem längre framåt, säger ordföranden Mikael Holmstrand till SVT Sport.

Förslaget om att flytta fram säsongsstarten en månad, till den 2 juni, har godkänts av samtliga klubbar i elitserien.

Corona och idrott

Beslutet innebär att de fyra första omgångarna kommer att köras senare. För att hinna slutföra säsongen kommer kvartsfinalerna att slopas säsongen som kommer.

Ytterligare ett problem kan vara tillgången på förare eftersom många tävlar i många olika länder. Just nu är det oklart hur möjligheten att resa mellan olika länder ser ut längre fram.

– Ursprungsreglerna är att vi skulle ha tre transfermöjligheter under säsongen, att byta ut tre förare i truppen helt enkelt. De har vi nu ökat upp till sju, vilket innebär att vi kan byta många förare om vi behöver det. Vi har också ett gästförarsystem. Om en förare i ett svenskt lag har kolliderande tävling i annat land som att han måste vara tillgänglig för, så har man möjlighet att ta in en tillfällig förare för just den specifika tävlingen. Vi öppnar upp möjligheten för många fler förare att representera en klubb i Sverige, säger Holmstrand.

KLIPP: Veckan när Corona lamslog idrotts-Sverige (15 mars 2020)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona och idrott

Mer i ämnet