Fredrik Lindgren leder VM-serien efter två deltävlingar. Foto: TT Nyhetsbyrån/SpeedwayGP

VM-succé för Lindgren – vann i Warszawa

Uppdaterad
Publicerad

Fredrik Lindgren har fått en kanonstart på VM-säsongen. Han följde upp andraplatsen i premiären i Slovenien – med att vinna lördagens andra VM-deltävling i polska Warszawa. Lindgren leder därmed VM-serien totalt efter två tävlingar.

– Jag är övernöjd med min säsongsinledning. För tillfället känns allt superbra, säger Fredrik Lindgren till SVT Sport.

Segern i Warszawa var Lindgrens andra seger i VM-sammanhang. Den första tog han på Ullevi i Göteborg i maj 2012, och nästan på dagen fem år senare var det dags igen.

PGE National i Warszawa, med en publikkapacitet på 54 000 åskådare, var dessutom nästintill fullsatt.

Lindgren fick en fin start på kvällen och stod på åtta poäng redan efter tre körda heat. Han tog sig till semifinal på sammanlagt tio poäng, men hade sparat det bästa till sist i semifinalen och finalen.

Minns inte finalheatet

I finalen var Lindgren obeveklig. I början på andra finalvarvet gick han upp i ledningen – och den positionen släppte han inte trots hård uppvaktning från Maciej Janowski.

Lindgren leder nu VM-tabellen efter två omgångar på 32 poäng, före Jason Doyle på 27.

– Jag måste varit inne ordentligt i zonen, för jag kommer faktiskt inte ihåg hur jag körde i finalen. Jag vet att jag hade en bra start, och sedan kom de i fatt och förbi, men sedan är det lite blackout. Jag får kolla på det på hotellet sedan, säger Fredrik Lindgren till SVT Sport och fortsätter:

– Jag tycker att jag gjorde en bra tävling rakt igenom. Jag hade bra starter, och kör verkligen ända in i kaklet. När det var dags för semifinal och final så kunde jag plocka fram det lilla extra, det är psykiskt starkt att kunna göra det, och stärker mitt självförtroende, fortsätter han.

”Grymt bra kört”

Det är första gången sedan sex-faldige världsmästaren Tony Rickardsson tog sitt sista guld 2005, som en svensk förare leder VM-serien. Rickardsson såg också Lindgrens framfart på tv, och säger följande om Örebrosonens prestation:

– Det var grymt bra kört, säger Tony Rickardsson till SVT Sport.

SpeedwayGP

Den andre svensken i VM-serien, Antonio Lindbäck, gjorde en bättre tävling än i premiären, men fick nöja sig med sex inkörda poäng, och ligger på 14:e plats i sammandraget.

Tio VM-deltävlingar återstår. Nästa tävling avgörs i lettiska Daugavpils om två veckor.

Fakta: Speedway Grand Prix

Tio av tolv deltävlingar återstår i kampen om VM-titeln.

Programmet:

27 maj: Daugavpils, Lettland.

10 juni: Prag, Tjeckien.

24 juni: Horsens, Danmark.

22 juli: Cardiff, Storbritannien.

12 augusti: Målilla.

26 augusti: Gorzow, Polen.

9 september: Teterow, Tyskland.

23 september: Stockholm.

7 oktober: Torun, Polen.

28 oktober: Melbourne, Australien.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.