Smederna och de andra elitserieklubbarna får vänta på att inleda säsongen. Foto: Bildbyrån

Trots regeringens klartecken: Elitserien i speedway startar inte

Uppdaterad
Publicerad

Tävlingsidrott för vuxna tillåts från den 14 juni – utan publik.

Men för elitserien i speedway är det inte aktuellt att starta.

Klubbarna klarar sig inte utan publikintäkterna, och varnar nu för att flera föreningar kan gå i konkurs.

– Intäkterna i klubbarna är i praktiken noll i dag, säger Mikael Holmstrand, vice ordförande och medieansvarig i Elitspeedway Sverige.

Efter fotbollen är speedwayen den sport som drar mest publik under sommaren. Men det är inte aktuellt för elitserien att inleda i juni, trots dagens besked från Folkhälsomyndigheten och regeringen. Anledningen är att begränsningen om att folksamlingar på över 50 personer ligger kvar.

– Vi måste ha publikintäkterna för att köra igång verksamheten, säger Holmstrand, som alltså är vice ordförande för elitklubbarnas samarbetsorganisation Elitspeedway Sverige (ESS).

Corona och idrott

Så det är inte aktuellt att köra igång utan publik för er del?

– Nej, det finns ingen ekonomi i det. I så fall behöver vi hitta alternativa intäkter. Klubbarna har inte den uppbyggnaden och inga tv-avtal likt fotbollsallsvenskan att falla tillbaka på. Så publikintäkterna behövs i någon form, och än har vi inte hittat några alternativa kanaler att få in de pengarna på.

”Jätteallvarligt”

Under slutet av inomhusidrotternas säsonger så genomförde flera klubbar olika kampanjer, där supportrarna kunde köpa fiktiva biljetter till matcherna som spelades utan publik. Den lösningen tror inte ESS skulle fungera för dem.

– En del har säkert supportrar nog, men inte alla, säger Mikael Holmstrand.

Hur oroliga är ni för klubbarnas överlevnad, om dessa restriktioner ska ligga kvar över hela sommaren?

– Det är jätteallvarligt. Det är stor risk att klubbar går i konkurs och att föreningar ska påverkas långsiktigt, vilket vi tyvärr tycker är lite onödigt som det ser ut nu. Vi följer ju andra underhållningsrelaterade delar och det är klart att det provocerar oss när vi ser att nöjesparker planerar för att öppna om några veckor och ska kunna ta emot tusentals besöker med grunder som att man kan reglera köer och att man vistas utomhus – men det är ju i princip det vi gör också så vi ställer oss frågande till den negativa särbehandling som idrotten möter relativt jämfört med nöjesparkerna.

Har ni fått några indikationer på att ni skulle kunna få öppna med publik på något sätt under sommaren?

– Nej, faktiskt inte. Jag har förståelse för att man tar ett steg i taget och är rädda för missbruk. Men det behöver finnas en konsekvens i de delar som görs. Att man lyder under olika ordningsföreskrifter om man är idrottslag, nöjespark eller djurpark tror jag att folk har svårt att förstå.

FHM tveksamt till publik i sommar

ESS har nu sagt att 11 augusti är ett möjligt startdatum för att kunna köra en enkelserie, och det hoppas man ska kunna räcka för att rädda samtliga elitserieklubbar.

– Förhoppningsvis går det att balansera det lite med vad det får kosta. Det är klart att klubbarna är ödmjuka för att det kan bli en annan nivå i år, men det tror jag att både publik och sponsorer förstår och respekterar. Det är viktigast att få någon verksamhet igång än ingen alls.

Folkhälsomyndighetens generalsekreterare Johan Carlson sade på dagens presskonferens att han inte tror på publik under sommaren.

– Det ligger långt framåt. Jag räknar med att begränsningen på 50 personer gäller över sommaren, sade han då.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona och idrott

Mer i ämnet