Foto: Screen Air Television

”Varg-Olle” – en legendar på två hjul

Uppdaterad
Publicerad

Han var det stora affischnamnet inom svensk motorsport och blev ”Varg-Olle” med hela Sverige. Ikväll sänds filmen om Olle Nygren, 90-åringen som fortfarande kör motorcykel.

”Varg-Olle” Nygren har hela livet suttit på hojen både i tävling och till vardags. Oavsett om det gällt speedway, isracing, motocross, enduro, fartfyllda TT-lopp eller äventyrliga långresor.

Han är söderkisen från Stockholm vars unika talang för motorcykelsport upptäcktes i slutet av 1940-talet av den dynamiske ledaren Arne Bergström i Norrköping.

Olle Nygren var fortfarande tonåring när Bergström tog honom till Norrköping och klubben Vargarna. I 30 år tillhörde Olle världseliten i speedway. Fem VM-finaler till trots blev han aldrig individuell världsmästare, som bäst fick han ett VM-brons 1954.

Jämförbar med legendarerna

Hans popularitet var enorm och han var minst lika omtyckt som fotbollens Nacka, ishockeyns Tumba och boxningens Ingo.

Vi får följa ”Varg-Olle” via arkivbilder, privata filmer men framförallt genom en mängd nyinspelningar i Sverige och England. Han återvänder till speedway-arenan i Norrköping och till Hedemora där han körde mängder av TT-lopp.

I filmen medverkar även Ove Fundin, Anders Michanek. Björn Knutson och Per Jonsson, alla världsmästare i speedway.

SVT2 söndag 16 augusti 2020 kl 20.00: Varg-Olle – legendar på sorglösa hjul. Dokumentären finns också i SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.