Peter Ljung kraschade dramatiskt förra tisdagen, nu är han redan redo för comeback. Foto: TT Nyhetsbyrån

Ljung efter kraschen: ”Hade turen på min sida”

Uppdaterad
Publicerad

Speedwayföraren Peter Ljung kraschade svårt i elitseriepremiären förra veckan.

Men redan på torsdag kan Ljung sensationellt vara tillbaka på banan.

– Jag hoppas det. En läkarundersökning imorgon avgör. Man får låta proffsen avgöra om allt är på plats eller inte, säger Peter Ljung till SVT Sport.

Speedwaysverige höll andan när Peter Ljung kraschade svårt i Vetlandas hemmamöte med Dackarna förra tisdagen. Ljung slungades över sargen och slogs medvetslös efter att ha kolliderat med en belysningsstolpe på vägen.

”Känner att man inte är 18 längre”

En vecka senare har Ljung kommit hem från sjukhuset, och mår så pass bra att han planerar att köra redan på torsdag när hans Vetlanda möter Piraterna.

– Jag mår bra, det är lite segt i kroppen, men det blir bättre varje dag så det ser ljust ut. Jag har lite ont i kroppen, lite ben, lite rygg och lite överallt... man känner väl att man inte är 18 längre när man åkt på sådana här smällar, så det tar lite längre tid än det brukar göra, säger Peter Ljung.

Dramatiska kraschbilder kablades ut, och Ljung håller med om att det ser otäckt ut när han sett bilderna i efterhand.

– Det är en ruggig smäll. Det ser riktigt otäckt ut. Det känns som att det fanns någon däruppe som ville mig lite extra väl den här gången, att man träffar stolpen från sidan och inte rakt framifrån. Det är små marginaler, och man är tacksam att det gick så bra som det gjorde när man ser smällen, säger Peter Ljung som undkom med en hjärnskakning och tre brutna revben.

Slog några kullerbytor

Han minns också kraschen innan han slogs medvetslös.

– Det är en av mina värsta krascher. Framförallt för att hastigheten var precis på max, och det tog inte stopp före staketet. Jag minns att jag tänkte att jag måste slappna av nu...och jag slog några kullerbyttor där och blir som en trasdocka i luften. Det var väl det som räddade lite också, för tar man emot sig i den hastigheten så vet man att något går sönder, säger Peter Ljung.

Luftfärden var vådlig och stannade precis framför läktaren.

– Jag kom över säkerhetszonen med råge och metallräcket som är bakom den zonen också. Stolpen stoppade mig annars vet jag inte hur långt jag hade kommit. Sedan landade jag tydligen på en soptunna, och hade den varit öppen så hade jag nog stått rakt upp och ned i den, säger Ljung med lite distans till vurpan.

Kommer fortsätta

Några betänkligheter över att fortsätta har han inte.

– Nej, jag har varit ute för det här förut. Mentalt måste man försöka glömma bort det. Men man kände väl kanske att kevlaret kanske var den sista kostymen man hade på sig, men det klarade sig den här gången och man måste säga att jag hade turen på min sida, säger Peter Ljung.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.