Lisa Nordén, Usain Bolt och Henrik Larsson. Foto: Bildbyrån

Titta, här är andra som testat lyckan i andra sporter

Uppdaterad
Publicerad

Längdskidstjärnan Therese Johaug öppnar upp för att springa 10 000 meter på friidrotts-EM nästa år.

Här är andra kända idrottare som testat lyckan i ”fel” sport.

Johanna Ejdelind, fotboll.

23-åriga Ejdelind debuterade på damallsvenska scenet som 16-åring innan hon tog steget vidare till LB07. Totalt blev det 16 allsvenska matcher innan hon lade ner elitsatsningen på grund av skada. 2018 började hon istället att spela innebandy och i höst ska hon spela SSL med Malmö FBC.

Lisa Nordén, triathlon.

OS-silvermedaljören i triathlon från London 2012 vann för andra året i rad hem SM-guldet i tempotävlingen i cykel i Malmö. Dessutom är Nordén en del av det svenska cykellandslag som tävlar i World Tour nu i augusti.

Henrik Larsson, fotboll.

Med över 100 A-landskamper för Blågult, ligatitlar med Celtic, Manchester United och Barcelona, samt en Champions League-titel med det sistnämnda laget, kan man utan tvivel säga att Henrik Larsson är en av Sveriges absolut främsta fotbollsspelare. 2008 testade anfallaren lyckan i en annan sport när han debuterade i den svenska superligan i innebandy för FC Helsingborg. Den säsongen blev det fem poäng på nio matcher.

Ludmila Engquist, häcklöpare.

På 1990-talet var Engquist en av världens främsta kvinnliga friidrottare på korta häcken med både världrekord inomhus och utomhus. Men hennes karriär präglades också av flera dopningsfall. Efter friidrottskarriären sadlade hon om och påbörjade en satsning på bob. Den satsningen fick sedermera ett abrupt slut när hon testades positivt för anabola steroider.

Gunde Svan, längdskidor.

Gunde Svan är en av Sveriges främsta längdskidåkare med flertalet OS- och VM-guld. Dessutom kammade han hem 30 vinster i världscupen. Efter skidkarriären satsade Svan på rallycross. 1995 vann han både SM-guld och ett EM-brons.

Anette Börjesson, badminton.

På 1970- och 1980-talet utövade Börjesson både fotboll och badminton på elitnivå. Totalt blev det 13 SM-guld i badminton och två EM-silver. Parallellt med detta spelade Börjesson 70 A-landskamper i fotboll och vann EM-guld 1984.

Sven Tumba, ishockey.

Gjorde 245 A-landskamper för Tre Kronor. Men Tumba spelade också en match för svenska landslaget i fotboll, mot Norge den 16 september 1956. 1959 blev han svensk mästare med Djurgården i allsvenskan. Tumba har också ett SM-guld i vattenskidor.

Internationella världsstjärnor som testat lyckan i andra sporter:

Michael Jordan, basket.

En av världens mest kända basketspelare valde 1993 att byta bana för att satsa på baseball efter att hans baseballälskande far mördats. Där hade Jordan dock inga större framgångar.

Usain Bolt, sprinter.

Världens genom tiderna snabbaste man på 100 m och 200 m, jamaicanen Usain Bolt, satsade på en fotbollskarriär efter löparkarriären 2017. Bolt provtränade bland annat med norska Strömsgodset och tyska storklubben Dortmund innan han till slut hamnade i australiska ligan och Central Coast Mariners. Efter en tids provträning nobbades han av klubben. i januari 2019 meddelade sprintern att fotbollskarriären var över.

Ester Ledecka, snowboard.

Vann OS-guld i Super-G i Pyeongchang 2018. Några dagar tidigare hade hon mer väntat vunnit guld i favoritgrenen parallellstorslalom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.