Hanna Öberg under en världscuptävling i skidskytte. Foto: Joel Marklund, Bildbyrån.

Rekordtittning med skidskytte som stor vinnare

Uppdaterad
Publicerad
Krönika ·

Rekordtittning på sport i SVT med skidskytte som den stora vinnaren. Så enkelt kan man sammanfatta sport-tv vintern i SVT.  

Åsa Edlund Jönsson

Sportchef

Under flera månader har vi haft känslan att många fler än vanligt tittat på våra sportsändningar och nu har vi fått den känslan bekräftad.  

Sportvintern som nyss avslutades är den mest tittade under de senaste fem åren och sporttittandet på SVT:s linjära tv-kanaler ökade i vinter med 23 procent jämfört med säsongen 16/17.  

Samtidigt har vi satt rekord i antal startade sändningar och uppspelad tid för sport i SVT Play.  

Det är spännande siffror och ökningen i linjär-tv är smått sensationell eftersom den går i motsatt riktning jämfört det allmänna tv-tittandet, ett tittande som backat rejält för alla svenska tv-kanaler de senaste åren. Exempelvis har tittandet på SVT1 och SVT2 gått ner med nästan 20 procent sedan 2016/17.  

Att sporttittandet ökat så kraftigt denna vinter har, som jag ser det, flera skäl. En stor faktor är självklart pandemin, kan och får man inte se sport på plats på arenor vill man se sport på tv. Stora svenska idrottsframgångar och VM-medaljer, som vi sett i vinter, lockar också tittare. 

Dessutom ser vi ett rekordstort intresse för skidskytte, den vintersport som sticker ut mest i vår mätning. I snitt såg runt en miljon svenskar varje tävling från världscupen i skidskytte, en ökning med nästan 50 procent jämfört tidigare säsonger.  

Sebastian Samuelsson, Martin Ponsiluoma, Linn Persson, Hanna Öberg och ledare firar en av sex medaljframgångar under skidskytte-VM. Foto: Joel Marklund, Bildbyrån.

Skidskytte-VM, där Sverige gjorde sin bästa insats någonsin och tog sex medaljer, blev också vinterns mest tittade världsmästerskap med i snitt drygt 1,3 miljoner per sändning i SVT1 (längd-VM snittade på 1,2 miljoner). Utöver det tillkom också varje sändningsdag runt en halv miljon startade sändningar av Vinterstudion i SVT Play.  

Jämfört VM-säsongen 2019 ökade tittartiden på Hanna Öberg, Sebastian Samuelsson och övriga i skidskyttelandslaget med över 60 procent och ingen annan vintersport har haft så stor tittartid (drygt 8,6 timmar/svensk) de senaste fem åren.  

Jonna Sundlings guldlopp var en av många tävlingar som lockade storpublik under vintern. Foto: Johanna Lundberg, Bildbyrån

Men intresset var också stort för Frida Karlsson, Jonna Sundling, Oskar Svensson och övriga stjärnor i längdspåren. I snitt sågs deras världscuptävlingar av drygt en miljon tittare i SVT1, några tusen fler än skidskyttet. Det är en ökning med över 30 procent jämfört med året innan och den bästa snittsiffran de senaste fem åren. Men antalet tittade timmar på världscupen i längd minskade och tv-publiken tittade faktiskt nästan dubbelt så många timmar på skidskyttarnas världscup jämfört med längdåkarna, som också hade större utmaningar med inställda tävlingar och stjärnor som uteblev på grund av pandemin.  

Precis som tidigare är det de äldsta som tittar mest på sport i SVT:s linjära tv-kanaler men vi ser stora ökningar i nästan alla målgrupper. I åldrarna 16–19, 20–44 och 45–59 ökar tittandet med runt 30 procent. Till och med det svårflörtade gänget skolbarn och ungdomar ökar sitt sporttittande i SVT med runt 20 procent.  

Samtidigt nådde också vår nyhetssajt, svtsport.se, rekordnivåer under årets tre första månader och konsumtionen av digital video har också varit rekordstor.  

Jag vill rikta ett stort tack till alla er alla som tittar på våra sändningar och tar del av dom nyheter vi producerar och vi hoppas att ni är med oss även framåt. Just nu sänder vi EM i gymnastik, Fotbollsstudion är tillbaka, i maj sänder vi hela herr-VM i ishockey och i juni öppnar vi dörrarna till EM i fotboll för herrar. Dessutom kommer vi med en ny programserie i maj, Blågula hjältar. Den får ni inte missa.  

Hälsar Åsa Edlund Jönsson, sportchef SVT 

Det här är en krönika

Reflektionerna är skribentens egna. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Sportbloggen

Mer i ämnet