Matilda Plan. Foto: Bildbyrån

Sportspegelpriset till Matilda Plan

Uppdaterad
Publicerad
Krönika ·

VM-guld och SM-guld i bandy. Lagkapten i Eskilstuna United i Damallsvenskan och U23-landslagsspelare i fotboll. 22-åriga Matilda Plan har vågat satsa på parallella karriärer i två idrotter och visat att det går att nå stora framgångar utan tidig specialisering.

Det gör Matilda Plan, årets Sportspegelprisvinnare, till en inspirationskälla för ungdomar som vill utöva flera sporter länge och samtidigt drömmer om att nå långt inom idrotten.  

Åsa Edlund Jönsson

Sportchef

Matilda Plans satsning gör henne också smått unik, för idag är det svårt att kombinera två sporter inom svensk idrott. Annat var det förr, då var dubbla idrotter ofta givet.

Backar vi femtio år var kombinationen ishockey eller bandy på vintern och fotboll på sommaren en klassiker inom herridrotten. Det finns till och med elva spelare som tillhör den väldigt exklusiva skaran ”Idrottens riddare”, alla var dom landslagsspelare i tre sporter; bandy, fotboll och ishockey. Men den listan har inte uppdaterats sedan Gösta ”Knivsta” Sandbergs dagar i början på 60-talet, för under årens lopp har det blivit allt svårare att hålla på med flera sporter länge när säsonger, träningar och matcher krockar.

Förr slutade exempelvis ishockeysäsongen på våren och man kunde enkelt gå över till fotbollssäsongen, som körde på lagom till en hockeyupptakt under senhösten. Nu pågår hockeysäsongen för en ungdom mellan augusti-juni, helst fem-sex dagar i veckan. Och i juli ska du hinna med ett hockeycamp någonstans i Sverige. Då är det svårt att hinna med en sport till om du vill bli hockeyelit.

Matilda Plan och Charlotte Selbekk jublar med pokalen Foto: Bildbyrån

Alla idrotter har blivit helårsaktiviteter och konkurrensen om talangerna är stor. Sporter som skulle kunna göra ett säsongsuppehåll, exempelvis ta en paus sommartid, avstår den möjligheten eftersom risken är stor att talangerna då väljer sin andra idrott – en idrott som kanske erbjuder träning året om. Istället för att hitta synergier mellan sporterna uppstår således en dragkamp där alla – förbund, föreningar, klubbar, lag och tränare – vill ha 100 procent av idrottaren.

Men kanske måste det snart in ett nytänkande, så dom som vill kan satsa på fler idrotter längre?

För är det verkligen självklart att du inte kan nå elit som fotbollsspelare om du är 12-13 år idag och också spelar, exempelvis, innebandy, basket eller handboll? Eller kan det vara så att du får med dig snabbhet och blick för spelet från innebandyn, basketen eller handbollen som du sen har nytta av i fotbollen? Minna Heponiemi lyckades bli landslagsspelare i både innebandy och fotboll för 20 år sedan. Matilda Plan har lyckats i bandy och fotboll nu, men kommer det att gå för kommande generationer?

Om det är bäst att hålla på med flera idrotter länge eller tidigt satsa på en sport för att nå framgång (bli elitidrottare) tvistar de lärde. Kanske blir var och en salig på sin tro. Oavsett visar internationell forskning att ungdomar slutar med idrott när det inte är roligt längre. Och frågan är om fler sporter, som ger större variation i både träning och träningssällskap, faktiskt gör det roligare längre?

Många av oss fascineras också av dom som lyckas i flera sporter. Några personliga favoriter är Sven Tumba (VM-guld i ishockey, SM-guld i fotboll), Anette Börjesson (EM-guld i fotboll, EM-silver i badminton), Meeri Bodelid (SM-guld i längd, cykel, maraton, EM-guld i triathlon) och nu Matilda Plan. Och kanske är Matildas resa den mest spännande eftersom hennes prestation är utförd i en tid då idrotts-Sverige inte per automatik stöttat dubbla karriärer.     

Matilda Plan har vågat gå mot strömmen och blivit elitspelare i två sporter. Först nu, 22 år gammal, lägger hon bandyn åt sidan och satsar 100 procent på fotbollen. Det är en imponerande resa som nu fortsätter i full fart framåt. Stort grattis till Sportspegelpriset 2020 Matilda Plan!

Hälsar Åsa Edlund Jönsson, sportchef på SVT – som utan större framgång spelade fotboll, volleyboll och basket i tonåren. Har även något pris i bangolf och längdåkning. I vuxen ålder började jag med golf och ishockey och nu spelar jag padel som alla andra. Har också köpt en skidskyttetavla och övar prickskytte. Är en av dom som tycker sport är roligt och därför fortfarande håller på. Årets Idrottsgala firas hemma i tv-soffan men ifjol såg det ut så här när Mats Nyström delade ut Sportspegelpriset till skidskytten Sebastian Samuelsson.

Sportspegelpriset

Motivering: Matilda Plan får årets Sportspegelpris för att hon vågat gå sin egen väg och i en tid av tidig specialisering visat att man kan bli framgångsrik elitidrottare trots lång satsning på parallella karriärer. Som landslagsspelare i två sporter är 22-åriga Matilda Plan en förebild i idrotts-Sverige.

Fakta om Sportspegelpriset: Sportspegelpriset kan delas ut till den idrottsman, idrottskvinna eller det lag som i tävling utfört en anmärkningsvärd prestation under året som gått, och som genom sin insats betytt mycket för sin idrott. Priset kan även tilldelas den ledare, forskare, aktiv eller annan som genom sin verksamhet gagnat idrotten från etiska, medicinska, sociala eller idrottsliga synpunkter. Priset kan ej tilldelas någon som under karriären fällts för dopning.

Samtliga vinnare av Sportspegelpriset:

2019 Sebastian Samuelsson, skidskytte

2018 Amanda Zahui, basket

2017 Börje Andersson-Junkka, fotboll

2016 Lena Sundqvist, journalist

2015 Salem ”Sam” Zahda Aldarcazallie & Dan Bergh, fotboll

2014 Kiruna IF, ishockey

2013 Björn Hellkvist, ishockey

2012 Jeffry Ige, kulstötning

2011 Patrik Sjöberg, friidrott

2010 Mats Öhman, rallycross

2009 Wollmer Edqvist, Ishockeydomare

2008 Christoffer Lindhe, simning

2007 Jessica Lennartsson och Andreas Berg, dans

2006 Wolfgang Pichler, skidskytte

2005 Åsa Sandell, boxning

2004 Johnny Holm, friidrott

2003 Kajsa Murmark, hopprep

2002 Dibaté Dialy Mory, boxning

2001 Thor Guttormsen, fotboll

2000 Heidi Andersson, armbrytning

1999 Mattias Claesson, golf

1998 Tommy Söderberg, förbundskapten fotboll

Det här är en krönika

Reflektionerna är skribentens egna. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Sportbloggen

Mer i ämnet