Världsettan Raneem El Welily till vänster och Laura Massaro. Foto: TT

Damerna får mer pengar än herrarna i squash

Uppdaterad
Publicerad

I idrottsvärlden får oftast män mer pengar än kvinnor när det kommer till löner och prispengar. Men i squash kommer det inte vara fallet i år. När världens bästa squashspelare ska utses är det nämligen en större prispeng för den bästa kvinnan än den bästa mannen.

Skillnaden på prispengar mellan män och kvinnor i just squash beror på att summan bestäms av hur mycket intäkter de får i sponsoravtal, och avtalen är separata.

Kvinnorna har en pott på drygt 4,1 miljoner kronor, där segraren tar hem 460 000 kronor. Männen däremot tävlar bara om totalt 3,2 miljoner kronor där vinnaren tar hem 437 000 kronor.

– Jag är stolt över att vara en del av en sport som driver den här frågan. Det är ovanligt att se det i någon sport, vi bryter stereotyper och barriärer, säger världsettan från Egypten, Raneem El Welily till CNN.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.