Washingtons André Burakovsky firar ett av sina mål i den avgörande semifinalmatchen mot Tampa Bay. Foto: TT

Svenskarna tog Washington till Stanley Cup-final

Uppdaterad
Publicerad

André Burakovsky gjorde två mål och Nicklas Bäckström ett när de tog sitt Washington till Stanley Cup-finalen 2018 i den sjunde och avgörande semifinalmatchen efter vinst mot Tampa Bay med 4-0.

– Vi har väntat på det här länge, säger Bäckström enligt Washington Post.

I finalen väntar det rookielaget Vegas Golden Knights.

Svenske André Burakovsky gjorde två mål, hans första och andra i slutspelet. Och han såg till att göra dem när det verkligen gällde, i det sjunde mötet mellan lagen när ställningen var 3–3 i matcher.

Det är första gången på 20 år som Washington tagit sig till final.

– Man behöver inte säga mycket till varandra, bara titta på varandra. Vi har väntat på det här så länge, säger Nicklas Bäckström om att äntligen nå final med sitt Capitals.

”Tog bara elva år”

– Det tog bara elva år, säger svensken, som har spelat i Washington sedan 2007.

Alexander Ovetjkin inledde målskyttet på bortaplan redan en minut in i matchen. I mitten av andra perioden klev sedan André Burakovsky fram och ökade ledningen till 2–0, och mindre än sju minuter senare satte han även 3–0-målet.

Nicklas Bäckström gjorde sitt fjärde slutspelsmål för säsongen när mindre än fyra minuter var kvar av matchen och Tampa Bay hade tagit ut målvakten.

”Fyra segrar”

Burakovsky utsågs till matchens bästa spelare tillsammans med Ovetjkin och Braden Holtby, som stoppade alla 29 skott på mål i matchen.

– Vi är fyra segrar från att vinna Stanley Cup och vi kommer att slåss, säger Ovetjkin till NBC Sports direkt efter matchen.

– Det är helt otroligt, jag kan inte förklara mina känslor, jag är bara så glad för mina grabbar. För organisationen och för fansen … Jag ser fram emot att komma hem och spela Stanley Cup-final, det kommer att bli helt galet.

Washington vann de två första matcherna mot Tampa, förlorade sedan tre i rad men kom igen och vann även de två sista.

”Känns tomt”

I finalen kommer laget att möta jätteskrällen Vegas, som tog sig till final i sin debutsäsong genom att besegra Winnipeg med 4–1 i matcher i semifinalserien.

Nicklas Bäckström (till vänster) tröstar Victor Hedman (höger). Foto: TT Bild

Victor Hedman (till vänster) och Nicklas Bäckström (höger)

I Tampa Bay, med svenskarna Victor Hedman och Anton Strålman i laget, var besvikelsen stor.

Lagkamraten Steven Stamkos:

– Det kommer att ta några dagar att smälta det här. Det är tufft att sitta här nu och tänka positivt... Det var en jättebra säsong men det känns inte så när man har varit här förut och inte lyckas vinna. Det känns tomt, säger han efter matchen, enligt lagets Twitterkonto.

Den första finalmatchen mellan Washington och Vegas spelas natten till tisdag svensk tid.

Svenskar i Stanley Cup-finalen

Washington Capitals: Nicklas Bäckström, André Burakovsky och Christian Djoos

Vegas Golden Knights: William Karlsson, Oscar Lindberg

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.