Duplantis inför stjärnmötet: ”Det här vill ni inte missa...”

Uppdaterad
Publicerad

Armand Duplantis är på plats i Clermont-Ferrand i centrala Frankrike för att avsluta årets innesäsong. Den stora barndomsidolen Renaud Lavillenie arrangerar tävlingen i sin egen hemstad och har samlat en imponerande skara stavhoppare.

– Jag älskar att vara här i Clermont. Det är väldigt speciellt för mig, säger Armand Duplantis under dagens presskonferens.

För två år sedan satt Armand Duplantis på samma podie som han satt på i dag, då var målet att slå juniorvärldsrekordet. Nu kommer han från en innesäsong som sällan skådats i friidrottshistorien med två världsrekordhopp och en fullständig dominans gentemot konkurrerenterna.

– Jag älskar att vara här i Clermont. Det är väldigt speciellt för mig, sa den unge Duplantis under presskonferensen i dag.

Starkt startfält

De flesta närvarande journalister var förstås intresserade av den nye världsrekordhållaren men tävlingens arrangör och f.d. innehavararen av världsrekordet, Renaud Lavillenie, var även han populär.

– För mig och Sam (Kendricks) gäller det att försöka hänga med så länge som möjligt. Vi vet att han (Duplantis) kommer vara otroligt svår att slå men han är inte oslagbar, säger en leende Lavillenie till SVT Sport.

För Lavillenie är det femte året i rad som han arrangerar tävlingen som endast innehållar stavhopp och de senaste åren har startfältet varit imponerande, så även i år.

Förutom Lavillenie och Duplantis finns även dubble världsmästaren Sam Kendricks på plats och damsidan är Sandi Morris med i startlistorna. Morris har även hon en väldigt fin innesäsong bakom sig med flera försök på världsrekordhöjder och får nog ses som favorit till guldet i Tokyo i sommar.

”Det här är något ni absolut inte vill missa”

Armand Duplantis sa precis efter sitt första världsrekord i Torun att planen var att slå rekordet i just Clermont men att han inte kunde hålla sig. Renaud Lavillenie har varit Duplantis stora idol under uppväxten och fransmannen har inget annat än lovord att yttra om sin konkurrent.

– Jag har vetat sen ett par år tillbaka att det var han som skulle slå mitt rekord. Det enda jag inte visste var när, säger Lavellenie.

Duplantis själv ser fram emot en tävling med bra konkurrens.

– Jag kommer inte säga några höjder eller så men det kommer ske unika saker på den här banan. Både bland oss män och kvinnorna. Det här är något ni absolut inte vill missa, avslutar Armand Duplantis.

Den, enligt Armand Duplantis, omissbara tävlingen kan ni se i SVT1 och Play på söndag med start 15.30.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.