”Mondo” om galna EM-guldkvällen: ”Fortfarande ofattbart”

Uppdaterad
Publicerad

Blott 18 år gammal stod Armand Duplantis i en av historiens bästa stavhoppsfinaler.

Trots deltagande från världsrekordinnehavaren Lavillenie och VM-silvermedaljören Piotr Lisek så var det till slut ”Mondo” som stod som segrare efter en galen final.

– Alla vill så gärna upp på podiet och ingen av oss skulle stanna innan vi var där, säger Duplantis.

Sex sensommarkvällar möter programledaren Yvette Hermundstad huvudrollsinnehavarna i tolv utvalda sportklassiker, i ett program från SVT Sport med namnet Sommaröppet.

I fjärde programmet möter vi Armand Duplantis som minns tillbaka till en varm sommarkväll i Berlin. 18 år gammal stod ”Mondo” öga mot öga med några av stavhoppsvärldens största namn. Och trots otroliga höjder från konkurrenterna så var det till slut Duplantis som stod som segrare efter att ha klarat 6.05 i första försöket, hans första hopp över den magiska sexmetersgränsen.

”Jag fattar det fortfarande inte”

Och det är en medtagen numer 20-årig ”Mondo” som minns kvällen som innehöll dubbla juniorvärldsrekord och nytt svenskt rekord.

– Det känns overkligt. Jag var i toppform och hoppade vansinnigt bra men alla verkade ha perfekta den kvällen. Vi var alla så fullpumpade av energi, säger Duplantis i Sommaröppet.

I den svenske 18-åringens väg till guldet stod den dåvarande världsrekordinnehavaren Renaud Lavillenie och Timor Morgunov som även han gjorde sitt livs tävling.

– Jag fattar det fortfarande inte men det var som en kedjereaktion. Jag hoppade bra för att någon annan hoppade bra och så vidare. Alla vill så gärna upp på podiet och ingen av oss skulle stanna innan vi var där, säger Duplantis.

”Hur tusan skulle vi få det att funka?”

Programmets första gäster är Susanne Gunnarsson och Agneta Andersson som trots en relation som totalt fallit isär tillsammans tog OS-guld i Atlanta. I Sommaröppet berättar duon om känslorna att vinna OS-guld med en fiende och hur relationen ser ut i dag.

– Jag ville åka dit för att ta medalj och det ville Susanne också och kunde vi göra det tillsammans så fine men hur tusan skulle vi få det att funka?, säger Agneta Andersson i Sommaröppet.

Och när duon blickar tillbaka på OS-finalen så är det två känslomässiga gäster i studion.

– Det är ju så speciellt. Det är otroligt mycket känslor men jag är stolt, säger Susanne Gunnarsson.

Sommaröppet med Andersson/Gunnarsson och Duplantis sänds 20.00 i SVT1 torsdag den 6:e augusti och finns även att se i SVT Play eller i spelaren nedan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.