Torsten Hansson instruerar Henrik Stenson på Lake Nona i Florida. Foto: Rikard Lann

Stenson – den mentala comebacken

Uppdaterad
Publicerad

”Golf spelas huvudsakligen på en 14 centimeters bana – avståndet mellan dina öron”.

Orden kommer  från legendaren Bobby Jones. 

Det sitter alltså mestadels i huvudet.

Golf är på många sett ett mentalt spel  -  och det spelet leder just nu en svensk – Henrik Stenson.

SVT Sport reste till Orlando i Florida för att besöka Henrik Stenson på hemmaplan i Lake Nona där han bor och tränar. Med den här veckan var Torsten Hansson som tillsammans med Henrik lägger upp strategier föratt ta hem en historisk dubbel i Dubai, seger på Europatourens penningliga.

– Det vi gör här ett par dagar är en viktig uppstart. Jag har en väldigt fin chans att vinna Europatourens penninglista nu den närmaste månaden, säger Stenson om arbetet som sker på hemmaplan med sin mentale coach.

SVT möter Henrik Stenson

– Ibland är det för många saker som inte funkar och man inte riktigt får grepp om helheten och det är det vi (han och Torsten Hansson) lagt mest tid på och det är väl därför vi har fått bra resultat också. Vi har kollat igenom alla bitar och jobbat långsiktigt på alla små delar och processer. Till slut får du en helhet som är bra, sammanfattar svensken det drygt årslånga samarbetet med Hansson.

Aldrig tvivlat på kapaciteten

När Henrik Stenson i januari 2012 var 230 man på världsrankingen  var det inte många som trodde att han 20 månader senare skulle vara PGA-slutspelets mästare och befinna sig fyra på samma världsranking. Hur har det gått till?

Stenson hade tappat 226 placeringar på rankingen och hade fått nog. Han bestämde sig för att ta tag i flera delar av sitt spel. Sista pusselbiten var att  förra sommaren ringa upp sin gamle mentale coach Torsten Hanson, som han tidigare hade jobbat med sedan han var 13 år – men, som han avbröt samarbetet med 2008.

– Jag har väl aldrig tvivlat på min kapacitet men jag var less på att resultaten inte kom. Så jag knöt näven i fickan och sa till mig själv att jag skulle se till att få lite resultat. Det gjorde jag under våren 2012.

– Så sedan när jag kände att trenden var den rätta så tänkte jag att det var dags att göra det här ännu bättre – då ringde jag Torsten.

Torsten hade själv mått dåligt under den tiden Henrik spelade sämre och tackade omedelbart ja. Han lovade Henrik att ta honom tilltopp 50 i världen men att det sedan skulle vara mycket upp till honom själv. På ett drygt halvår hade svensken klättrat upp bland de 50 bästa.

Alla behöver vi någon att prata med

Att Stenson, som tidigare fått råd från just Torsten ända sedan 13 års ålder, behövde hans hjälp igen var naturligt.

– Det är inte så konstigt. Alla behöver vi någon att prata med. När vi sitter i klistret kommer vi inte riktigt ur det, säger Hansson.

Torsten Hansson har jobbat inom golfen som mental rådgivare i över 20 år och bland annat haft hand om ett tiotal proffs däribland Peter Hanson. Han har även jobbat med andra svenska olympier i SOK:s mentala rådgivargrupp.

När de båda träffas handlar det om att lägga upp riktlinjer för hela Henriks tillvaro det gäller att få ihop helheten för att undvika fallgropar ute på banan. De jobbar utefter gamla sanningar om hur man når sin potential.

– Det finns inga hemligheter till framgång. Det handlar om fem processer. Det gäller att ha kontroll över den fysiska, tekniska, strategiska, mentala och sociala processen. Det styr ens utveckling oavsett verksamhet, säger Torsten Hansson.

Jobbar med scenarier

Som gammal militär arbetar Hansson också mycket med scenarier, att identifiera saker eller problem som kan hända i framtiden och ha en handlingsplan för hur dessa ska lösas på bästa sätt.

– Många spelare blir resultatfixerade och vill lite för mycket, de vill komma ikapp och hoppas att nästa vecka kommer en lösning utan att ta tag i problemet. Jag brukar kalla det för Bingolotto.

– Henrik har beskrivit att en del av att han spelar så bra nu är att han kan komma in i nästa slag i full koncentration. Jag brukar säga att vi skapar energi i varje slag vare sig vi gör det bra eller dåligt. Har vi gjort något dåligt gäller det hur vi formar den energin. Där kan vi tydligt se i Henriks statistik att när han spelar bra att han kan komma tillbaka efter ett misstag.  Han gör ofta en birdie efter en bogey, förut kunde det vara så att energin hamnade på fel ställe och ett misstag ledde till ett nytt.

Ett bra mentalt tillstånd

Stenson själv menar att samarbetet med Torsten har varit givande men vill även poängtera att det bara är en pusselbit av många i hans framgång.

– Jag går inte runt på banan och nynnar några mantran som Torsten har lärt mig. Han är rätt old school, det är raka rör. Jag har ett fantastiskt team runtomkring mig.

– Men det är ju därför jag kunnat göra så jämna och bra resultat i sommar. Jag har lagt min energi på nästa slag inte fokuserat på det som varit eller det som ska komma för långt in i framtiden. Nyckeln till att spela bra är att vara i ett bra mentalt tillstånd.

Du hör inte Torsten röst inom dig ute på banan?

– Nej, tack och lov så gör jag inte det...Det räcker med mina egna röster, skrattar Henrik.

Att tänka rätt och att vara mentalt stark är ganska lätt att prata om och Torsten Hansson kan säga och undervisa hur mycket han vill om detsamma. Men vad det handlar om är trots allt att sedan kunna implementera detta på banan och då handlar det mycket om hur man är som person.

Vad i din personlighet gör dig så mentalt stark?

– Jag har väl  en pefektionistisk ådra som alltid har drivit mig att bli bättre. Jag är en stark tävlingsmännsika som alltid visat att jag höjer mig ju bättre motståndet är. Man ska gilla det när det gör lite ont och är lite nervöst. En del gillar den utmaningen andra inte.

– Man känner ju att man lever när man leder med ett slag och jagas av Mickelson och Woods. man ska gilla det där, nerven och spänningen i det.

Ja, kapaciteten att spela bäst golf i världen finns där – den mentala styrkan finns också där -  I somras var han tvåa i British open och trea i PGA-mästerskapen -mycket talar för att Henrik kan nå hela vägen i en major...

– Jag är oerhört motiverad för framtiden. Jag känner att jag har så mycket mer att ge inom olika områden.Har jag varit så nära att vinna en major som jag var i somras så är det inspirerande att lägga ner mer tid för att förhopningsvis sätta sig i positionen igen  för att ta hem någon av de titlarna.

– Ska du vinna en major måste du tro att du kan vinna en major – och det gör jag.

Poulter vill utmana om titeln i Dubai

Det får vänta till april nästa år när US Masters går av stapeln. Men redan om en månad i Dubai kan Henrik bli historisk. Aldrig har någon golfare vunnit PGA-slutspelet och Europatourens penninglista Race to Dubai – samma år. Några av de som som står i vägen för en seger i Dubai är Henriks grannar här i Lake Nona, Graeme McDowell, Justin Rose och Ian Poulter.

– I'm going to take you down, säger Poulter när de stöter ihop på träningsfältet i Lake Nona.

– Du får snegla över axeln de närmaste veckorna, för jag kommer och tar dig, fortsätter engelsmannen och gör typiskt brittiska gester på Monty Python-vis.

– Ju fler desto bättre, Nu har jag hela grannskapet som jagar mig, svarar Stenson och antar gladeligen utmaningen om segern i Dubai från engelsmannen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT möter Henrik Stenson

Mer i ämnet