Foto: Dan Svensson

Stephan klarade Vätternrundan: ”Det var tortyr”

Uppdaterad
Publicerad

I serien Stephans Klassiker tar sig SVT Sport-profilen an att klara en Svensk klassiker. I dag kom han i mål i Motala efter 21 timmar. – Det kändes som det aldrig skulle ta slut, säger han.

I mars betade han av Vasaloppet. I natt var det dags för den 30 mil långa Vätternrundan. Efter 21 timmar, sju minuter och 22 sekunder var programledaren i mål.

– Jag haltar, jag har jätteont i nacken och har nästan ingen röst kvar. Det blir jätteintressant att se vilket skick jag vaknar upp i morgon, säger han efter loppet.

Fick hjärnskakning

Det var länge oklart om han ens skulle komma till start. Stephan Wilson råkade ut för en hjärnskakning i maj och fick göra ett träningsuppehåll. Först för en vecka sedan fick han klartecken från läkaren.

Började gråta

Väl över mållinjen i Motala överraskades han av sin mamma och två systrar – och brast ut i gråt.

–  Mamma sa att jag var jätteduktig. Då har jag cyklat i 21 timmar, säkert långsammast på hela vättern, men hon tyckte jag var duktig. Det är guld värt, säger han.

Vill du göra om det?

– När jag gjorde Vasaloppet första gången svarade jag direkt att jag aldrig kommer sluta åka skidor. Det här var en helt annan sorts smärta, så just nu vet jag faktiskt inte. Att ha det här i så många timmar var tortyr, jag var så himla glad att komma i mål ändå.

Vansbro nästa

Nu väntar Vansbrosimmet och Lidingöloppet för Stephan Wilson, som dokumenterar sin resa i programmet Stephans klassiker. Och de kommande tre veckorna har han helt klart för sig.

– Jag måste ju hoppa i plurret. Är det något jag har lärt mig nu är det att få vana inom den sporten jag håller på med. Jag måste simma.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer