Stina Nilsson tog brons – utan att veta om det

Uppdaterad
Publicerad

Stina Nilsson skrällde och hade en tuff bronskamp med Ingvild Flugstad Östberg. De var samtidigt in på upploppet. Nilsson gjorde en bättre sista kurva och flög fram mot det sensationella bronset. Hon var inte ens medveten om att det blivit medalj.

– Jag var helt säker på att jag gick för fjärdeplatsen. De ropade att jag gick för bronset men jag tänkte att den lätta går jag inte på, säger Nilsson till Kanal 5.

Nilsson trodde alltså att lagledningen försökte lura henne för att hon inte skulle ge upp spurten i förväg. Det är ju alltid medalj som hägrar i OS. Fjärdeplatsen är den som ingen vill ha.

OS i Pyeongchang 2018

– Jag såg att det bara var två tjejer i mål och blev glad, ja chockad, säger hon till SVT Sport.

”Va, är jag trea?”

Det som förvirrade Nilsson var att att Teresa Stablober kört fel  flera gånger.

– Va, är jag trea? utbrast svenskan direkt efter ha hon spurtat ner Östberg. Efteråt när Nilsson fått händelseloppet klart för sig reflekterar hon:

– Nej, jag trodde att Stadlober har ryckt ifrån de andra tjejerna, säger Nilsson som körde utan att ha en enda schackningsperiod.

Sensationellt distanslopp av Nilsson

Sprintmästaren Nilssons insats är sensationell över så lång distans. Hon var tidigt uppe i täten och stötte mot Marit Björgen men när hon sedan föll tillbaka var det inte för att sjunka genom fältet.

Hon hade bra draghjälp av Ingvid Flugstad Östberg och siktade uppåt mot pallen som hon nådde efter den taktiska körningen och och den rasande spurten.

Marit Björgen vann före Krista Pärmäkoski.

Stina Nilsson lämnar nu OS med ett guld (sprint), två silver (stafett och sprintstafett) och dagens brons.

Hon fick uppskattande ord av skiddrottningen Marit Björgen:

– Det var roligt med Stina. Det var ett genombrott av henne, och hon är en av de tjejer vi kommer att få se mer av i framtiden, säger norskan.

Charlotte Kalla hade problem med fästet och slutade femma. Nu åker hon hem med ett guld och tre silver.

– Lite frustrerande. Jag fick inte ut det jag var god för i dag, säger hon till SVT Sport.

Rikard Grip, förbundskapten, var nöjd med damernas OS-insatser.

– Det är fantastiskt att vi tar medalj i alla damlopp, konstaterar han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Pyeongchang 2018

Mer i ämnet