Isabellah Andersson vann Stockholm Marathon för sjätte året i rad i fjol. Foto: TT Nyhetsbyrån

Efter utspelet: Stockholm Marathon blir utan bidrag

Uppdaterad
Publicerad

Arrangören av Stockholm Marathon beslutade att ha en ”nordisk landskamp” i samband med loppet. Det har upprört många inom friidrottsvärlden – så även Stockholms stad. Nu hotar de med att dra in ett bidrag på 200 000 kronor till loppet.

En konflikt har uppstått mellan Stockholms stad och Stockholm Marathon. I april meddelade arrangörerna för Stockholm Marathon att en nordisk landskamp kommer att äga rum i samband med loppet den 30 maj, i ett försök att stimulera svensk långdistanslöpning. Det beslutades också att prispotten på sammanlagt 250 000 kronor enbart ska tillfalla löpare från de nordiska länderna, något som sedan drogs tillbaka efter kraftiga reaktioner inom friidrottsvärlden.

Men nu agerar Stockholms stad, och hotar med att dra in bidraget på 200 000 kronor som beviljats tävlingen i marknadsföringsinsats.

– Vi har föreslagit till vår styrelse att inte betala ut de pengarna och att inte heller jobba med utländska journalister och hjälpa dem under evenemanget. Vi tycker att den mediedebatt som drog igång utomlands var väldigt negativ för Stockholm. Först skulle utländska löpare inte få några prispengar, sedan ändrade man det, men skadan var redan skedd, säger Olle Zetterberg, vd på Stockholm business region, till Dagens Nyheter.

Den 19 maj ska den politiska styrelsen till Stockholm business region ta ställning till om man ska återta beslutet om att ge bidrag. Bidrag från företaget ska, enligt Zetterberg, gå till internationella aktiviteter.

Stockholm Marathon tänker inte bjuda in några utländska löpare till loppet den 30 maj. Däremot kommer segraren att få prispengar, oavsett nationalitet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Stockholm Marathon vill se nordiska vinnare

Mer i ämnet