Storbritanniens utrikesminister: Putin kommer använda VM som Hitler i OS 1936

Uppdaterad
Publicerad

Den diplomatiska krisen mellan Storbritannien och Ryssland blir allt djupare.

Utrikesministern Boris Johnson jämför fotbolls-VM i sommar med Berlinolympiaden 1936 och Vladimir Putin med Adolf Hitler.

– Jag håller med om jämförelsen med OS 1936, säger Boris Johnson.

Det var när Labour-ledamoten Ian Austin gick hårt åt Ryssland som Boris Johnson hakade på.

– De (Ryssland) ska arrangera VM efter uppenbar korruption. Putin kommer använda det (VM) som Hitler använde OS 1936, säger Austin.

Boris Johnson håller med och blotta tanken på Putin under VM gör honom ”illamående”.

– Först och främst tycker jag att din (Austins) beskrivning av vad som ska hända i Moskva i VM är korrekt och jämförelsen med OS 1936 stämmer, säger Johnson.

En talesperson för ryska utrikesdepartmentet säger till BBC att Boris Johnson är ”förgiftad av hat”.

Den diplomatiska krisen mellan länderna startade med en nervgasattack mot en rysk dubbelagent i Salisbury, England. Storbritannien har anklagat Ryssland för attacken men Ryssland har förnekat inblandning.

23 ryska diplomater har utvisats från Storbritannien och för en vecka sedan öppnade Boris Johnson även för att England överväger att bojkotta VM. En ståndpunkt han nu tonar ner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.