• Viktigt meddelande:

    Det är ett gasutsläpp i bussdepån på Skottvägen i Örebro. De som befinner sig på platsen uppmanas att stanna inomhus eller utrymma området. Läs mer

Sofies dubbelliv

Uppdaterad
Publicerad

Hon är nybliven svensk mästare i bandy – med sensationslaget Skutskär.
Samtidigt är Sofie Josefsson, 25, regerande världsmästare i bänkpress. Hon klarade 180 kilo!

– Delad glädje är dubbel glädje. Så visst var bandyguldet med Skutskär speciellt. Samtidigt var det häftigt att stå på prispallen efter VM-guldet och känna att var bara jag som gjort jobbet. Svårt att säga vilket som var roligast, säger hon till Svt Sport.

Tudelad historia

Vi berättar hennes historia i två delar. Dels om idrottskvinnan, den så framgångsrika.
Men Sofie Josefsson har också fört en kamp mot djup depression och självmordtankar under flera år.

I morgon tävlar hon på VM i bänkpress igen. I Sydafrika. Förra året blev det guld direkt efter bara nio månaders träning. Hon klarade 180 kilo (med bänkpresströja) i Litauen.

Samtidigt har hon satsat på bandy. Hon är back i Skutskär, nykomlingen i högsta serien, som besegrade AIK i SM-finalen på Studenternas i Uppsala.

Hur har du lyckats kombinera två såpass olika idrotter?

– Det har blivit maxstyrka för överkroppen och uthållighetsträning för benen. Det har varit ett otroligt pussel för att få till det. I bandy kan jag ju inte vara för tung och muskulös. Men det har gått ganska bra. Och jag har faktiskt aldrig hört talas om nån som gjort nåt liknande tidigare. Jag har gått ner i vikt så på VM kommer jag tävla i 72-kilosklassen (förra året i -84).

Hade ”rätta vinklarna”

Förbundskaptenen, Andreas Lind, är också hennes tränare i bänkpress. Och han insåg att han funnit en talang långt utöver det vanliga. De kör regelbundet träningspass i Sundsvall. Eller i Gävle, där Sofie Josefsson läser idrottsvetenskap på högskolan.

– Jag såg direkt att hon hade mycket samlad energi. Och var byggd för det här. Hon hade ”rätta vinklarna”. Hon trodde inte riktigt på mig när jag sa att hon kommer att bli riktigt bra. Men ett VM-guld direkt visade att jag hade rätt, säger Andreas Lind.

I kväll, i Sportnytt, visas första delen om Sofie Josefsson. I morgon, fredag, berättar hon om sin mörka sida.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer