Juniorens oväntade guld – Hon är starkast i världen

Uppdaterad
Publicerad

20-åringen Alba Boström är starkaste kvinnan i världen. Det visade Sundsvalls-tjejen i går då hon vann senior-VM i bänkpress i Litauen i -63 kilosklassen.

– Jag hade ingen aning om att jag hade vunnit förrän det var över, säger Boström till SVT Sport om det överraskande guldet i Vilnius.

Boström klarade att pressa upp 112,5 kilo vilket var fem kilo mer än silvermedaljören, ungerskan Zsanett Palagyi. Egentligen är Boström, som kommer från Sundsvall men numer bor i Piteå, fortfarande junior men nu vann hon guldet i seniorklassen.

– Det känns lite konstigt, skrattar Alba när hon får frågan om hur det känns att vara starkast i världen.

– Men det är ju jättekul, en härlig känsla att få sitt första VM-guld.

Och guldet kom oväntat. Både sett till förhandstipsen och sett till hur tävlingen utvecklades.

Visste inte om att hon vunnit

– Jag hade ingen aning om att jag hade vunnit förrän det var över. Jag visste inte var jag låg till och trodde definitivt inte att jag var på en guldplats, säger Boström.

Det var en medveten plan från 20-åringens sida för att tackla nervositeten, att inte få veta hur de andra lyfte.

– Jag lämnade allt till coacherna. När jag satt och väntade mellan lyften var jag bara i mig själv så jag hade inte koll på vad de andra lyfte. Jag gick bara ut och gjorde min grej, säger Boström om hur det gick till.

De värsta konkurrenterna saknades

Boström, som är junior, hade inga guldtips på sig och normalt sett ska inte hennes 112,5 kg räcka till ett VM-guld. Men  sämre prestationer hos några konkurrenter samt att vissa av de bästa inte fanns på plats gjorde att svenskan nådde hela vägen.

– Man ska inte sticka under stolen med det att normalt går guldet på mycket mycket mer vikt...till de som bänkar 130-140 kg, säger Boström.

Det amerikanska förbundet är avstängt pga att de inte följt Wadas antidopningsregler och därmed saknades bland andra världsrekordhållaren Jennifer Thompson (144kg) från USA.

Alba Boström tog tillfället i akt minst sagt.

– Det hade varit roligt om fler hade varit med men det kommer aldrig vara någon som kan ta ifrån mig att just det här året så var det mitt VM-guld, säger Boström.

Vill göra det omöjliga

20-åringen förstår att det kan bli svårt att upprepa guldet nästa år men hon tror att hon gör det på sikt.

– Min ambition är att vara starkast i världen och att det inte ska vara någon tvekan om det. Det är dit jag siktar, jag har inga tvivel på att jag kommer komma dit. Jag kanske är som bäst när jag är 30 och nu är jag bara 20 år.

– Jag vill göra det som man på förhand trodde var omöjligt, som man tänker att; det här kan inte en kvinna göra. Jag vill bli den första att göra det.

Styrkelyft är Albas huvudfokus men att bänkpressen går bra gynnar ju även styrkelyftet där bänkpress är en av tre grenar. Hon är redan stark i bänkpress och marklyft men i knäböj har hon mest att förbättra.

Nästa mål är EM i stykelyft i Västerås 6 december där Alba kommer att tävla i juniorklassen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.