Isabella von Weissenberg på pallen i styrkelyft-VM

Uppdaterad
Publicerad

Isabella von Weissenberg tog under torsdagen brons på styrkelyft-VM i Helsingborg, Sveriges första pallplats någonsin i totalen i huvudklassen Open för viktklassen 72 kilo. Hon putsade dessutom sitt världsrekord i knäböj när hon till publikens jubel lyfte 203 kilo.

– Publiken var helt fantastiskt, säger hon efteråt till SVT.

Inför hemmapubliken i Helsingborg Arena satte 29-åriga Isabella von Weissenberg personbästa i samtliga tre grenar. Det räckte till VM-bronset, Sveriges första medalj någonsin i huvudklassen Open för damer 72 kilo.

Göteborgslyftaren landade på 528 kilo i totalen, en förbättring av det personliga rekordet med 16 kilo. Veteranen Kimberly Walford från amerikanska Jungfruöarna lyfte hem guldet med totalt 535 kilo och silvret gick till Kanadas Jessica Buettner.

– Jag tycker det saknades lite tryck i benen, vilket jag tillskriver vätsketömningen innan för att komma ner i viktklassen. Det kände jag av i marklyftet där jag inte riktigt lyckades trycka ifrån som jag hade velat, säger Isabella von Weissenberg till SVT efter tävlingen.

Förbättrade egna världsrekordet med tre kilo

Men i grenen knäböj var det ingen som kunde rå på svenskan. Isabella von Weissenberg förbättrade sitt tidigare världsrekord – från 200 till 203 kilo och fick stående ovationer från publiken i Helsingborg Arena.

– Publiken var helt fantastiskt. Att komma ut på plattformen och få den känslan och känna vibrationerna i taket. Jag blir extremt nervös kring allt som är runt omkring men sekunderna när man går ut och känner atmosfären driver mig väldigt mycket.

I styrkelyft ingår förutom knäböj även marklyft och bänkpress. I marklyft noterades Isabella von Weissenberg för 222,5 kilo och i bänkpressen lyfte hon som mest 102,5 kilo.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.